Techno Ormen – Ny effektiv kystflue

 

De fleste af os lystfiskere er konstant på jagt efter nye superagn, der kan fange en masse fisk. Når et nyt blink eller en ny flue begynder at vise sig i fangstrapporter og beretninger, er antennerne ude, og man holder et vågent øje med denne agn. Ofte opstår der hurtigt et mønster af gode fangster, og en agn kan blive hypet med raketfart på de sociale medier.

For en måneds tid siden så et nyt kystfluemønster dagens lys på Fyn, og havørredfiskere der følger med i, hvad der sker langs de fynske kyster, vil helt sikkert have stiftet bekendtskab med ”Techno Ormen”. Denne flue har på kort tid fået mange havørreder på samvittigheden.

Her får du historien bag fluen, en bindevejledning samt de første erfaringer med fluen, som en lille gruppe testfiskere har gjort.

Gerhardt Andersen binder sin nyeste kreation, Techno Ormen, ved sit fluestik

En flues tilblivelse

Den nye kystflue, Techno Ormen, er blevet til ved Gerhardt Andersens fluestik, og det startede, som det altid gør med, at man sidder og leger lidt med materialerne, fortæller Gerhardt. Jeg havde set en flue på Facebook, der hedder Big Hole Demon. Det er en gammel og kendt flue. Udgangspunktet var, at jeg skulle lave en flue til min ven Peer Petersen, så jeg sad og legede lidt. Peer har en flue, han er helt vild med. Den kaldes for Mensesfluen, og den har en karakteristisk pink hale.

Så jeg satte en pink hale på den flue jeg legede med, men syntes ikke farverne var rigtige på den første version. Den var lidt ovre i en Polar Magnus af udseende. Det endte op med en flue med to hackler i henholdsvis pink og kongeblå, der bliver bundet samtidigt, og det giver et specielt farvespil. Afslutningsvis fik den kuglekædeøjne, og de er monteret under krogen, for det kan jeg bedst lide.

Den første prototype, der sidenhen blev kraftigt modificeret

Ulrik Jeppesen og Jack Schultz fik et par stykker hver de kunne prøve, og det samme gjorde Peer Petersen.  De kunne alle berette om gode fangster, og vi snakker mellem ti og femogtyve havørreder pr. tur. Der var selvfølgelig også en del små imellem. Med så mange fisk var der ikke en fjer tilbage på fluerne, så jeg har lavet lidt om på den undervejs. Fluen er blevet forstærket med en rib af kobbertråd.

Technofest i det kolde vand

Ulrik Jeppesen har fået æren af at navngive fluen. Navnet kommer af en hurtig indskydelse, som alt andet jeg finder på, siger Ulrik med et grin. Det er en ormeflue med en neon farvet hale, der ligner en technofest fra halvfemserne. Og Ulrik ved hvad han taler om, for foruden at være en dygtig havørredfisker, er han også en dygtig DJ.

Techno Ormen har allerede mange havørreder på samvittigheden (Foto: Peer Petersen)

Jeg synes, at det er en crossoverflue, da den dels er bundet, som en børsteorm, men også har elementer af vinterflue i form af de hidsige farver, siger Ulrik. Fluen forekommer særlig relevant i overgangsfiskeriet mellem det deciderede vinterfiskeri, og den tid hvor børsteormene dukker op. Fluen har jeg prøvet efter bombarda i versionen med kuglekædeøjne og i en vægtneutral udgave som ophænger.

Begge dele virker, og det bedste resultat har jeg haft, når jeg jigger fluen ind med små ryk. Første gang jeg prøvede den, fangede jeg omkring ti fisk på den med den største på 50 cm. Det bemærkelsesværdige ved dette var, at jeg også fiskede med en Polar Magnus, der er min favoritflue i den kolde periode. Men Techno Ormen vandt over Polar Magnus, og det er jeg ikke vandt til, afslutter Ulrik.

Vinter- og forårsflue

Jack Schultz så et billede af fluen på Facebook, som Gerhardt havde lagt op i en gruppe. Jeg synes den så fed ud, og det skrev jeg i tråden, husker Jack. Så skrev Gerhardt at jeg bare kunne hente et par stykker hos ham og prøve dem. En dag tog jeg ud med fluestangen efter arbejde, og så fangede jeg otte fisk op til 55 cm inden for kort tid på fluen.

Techno Ormen er en simpel flue, men har en god bevægelse i vandet

Fluen er simpel, men er meget bevægelig i vandet. Den minder om en mellemting mellem en pink vinterflue og en børsteormsflue. Det kan alle fiskene lide, både de små og de store. Ofte er det de små fisk, der er vilde med de pink fluer. Grønlænderne går amok over den skrappe farve, mens de store ikke rigtigt hopper på den. Men denne flue kan et eller andet, mener Jack. Jeg tænker, at det både er en vinter- og forårsflue, der kan bruges helt hen til maj.

Ny favoritflue

Peer Petersen har fanget mange fisk på Techno Ormen den sidste måneds tid. Den fik chancen og gav fisk med det samme, starter Peer. Jeg fisker med to fluer efter bombardaen. I enden sidder en Patterørflue og Techno Ormen er monteret som ophænger. Den vildeste tur gav toogtyvefisk. To fisk tog patterøret, og tyve havørreder huggede på Techno Ormen.

Fluen gik helt op efter de mange hug, så Gerhardt måtte optimere fluen med noget kobbertråd for at holde den bedre sammen. Jeg fanger mange fisk på den, og har indtil videre fået tre fisk over 60 cm på den og har mistet en rigtig stor fisk. Den udfisker patterørsfluen totalt, og det er ellers en af mine klare favoritter, fortæller Peer afslutningsvis.

Peer Petersen med havørred fanget på Techno Ormen

Techno Ormen

Mønster beskrivelse:
Krog : Owner Kappa SW #8
Tråd : Rød Weevus 10/0
Hale : Pink Marabou og 2 stråler flash
Krop : Bageste 1/3 Flad sølvtinsel
Krop : Forreste 2/3 Påfugleherl
Hackle : 1 Kingfisher blue,
2 Pink….Hacklerne vundet samtidig over påfugleherlene
Rib : Kobbertråd gennem hacklet
Øjne : Kuglekæde under krogen
Det er vigtigt at Marabouen plukkes og ikke klippes i rigtig længde

(Specineers.dk er på Facebook! Giv siden et Like og bliv opdateret når der bringes nye indlæg)

Læs flere artikler om havørredfiskeri her

Techno Ormen

Techno Ormen er en børsteormsflue tilsat en pink hale

Stik Specineers.dk et Like på Facebook!