Artsjagten 2019

Lystfiskeri fylder en meget stor del af mit liv, og jeg sætter mig konstant nye mål inden for min hobby. Mit personlige fiskemål for 2019 er at fange halvtreds forskellige fiskearter i Danmark. Man kunne begrænse målet til kun at indbefatte hjemmehørende arter, men jeg har valgt, at mit mål er så bredt at udsatte fisk, som for eksempel stør og ørredhybrider fra put & take søer, også tæller med.

Det er en udfordring til mig selv og et mål, der falder godt i tråd med, at artsfiskeri står mit hjerte nært. Samtidigt giver det mig mulighed for at lave en masse artikler her på Specineers.dk, hvor mangfoldigheden inden for lystfiskeri kommer i fokus.

De halvtreds arter skal fanges uden at jeg fisker mere end jeg plejer, så det kræver, at jeg griber mit fiskeriet lidt anderledes an end jeg gjorde sidste år. Planlægning er nøgleordet, og så kræver det blandt andet, at der laves nogle ture til steder, hvor der er en stor artsrigdom. Så selvom man fisker efter en bestemt art, har man chance for nogle bonusfangster.

Jagten på helt er gået ind ved en Vestjydsk å

Årets første artssats henlægges til Vestjylland, hvor jeg sammen med min gode fiskeven Torsten skal se, om vi kan fange nogle helt. Det er min første tur med Torsten i omkring ti år. Der er pillet mange fisk af krogene siden da, så vi har en masse, vi skal have samlet op på.

Torsten er en af mine ”idoler” inden for artsfiskeri, for det var ham og vores fælles ven Thorke, der rigtigt fik mig i gang med den mere nørdede tilgang til det at fange forskellige fiskearter. Her er nørderiet positivt ment.

Taktikken i dag er at fiske små regnorm passivt på et gliderig

Han er vokset op i Vestjylland og er således min ”guide” i dag. Helten er en laksefisk, men ligner mere en langstrakt skalle. Fredningen er netop ophørt på helten, og det bliver spændende at se, om vi kan finde fiskene. Spørgsmålet er, om fiskene står langt oppe i åen tæt ved udmundingen eller allerede er trukket ud i fjordene.

Vi er lige i starten af februar og har plusgrader. Det er en mild vinterdag, og periodevis ser vi solen. På vej hen mod det første fiskespot ser vi en smuk isfugl. Taktikken er at fiske med to fiskestænger hver, der er rigget op med simple gliderigs. De små enkeltkroge agnes op med regnorm og maddiker, og denne lækkerbidsken fiskes så passivt ude i åen.

Der agnes op med maddiker og orm

Selvom helten er vores primære mål i dag, så er der mulighed for bonusarter som strømskalle, aborre, havørred, bækørred og regnbueørred for blot at nævne nogle få. En regnorm er en universalagn til mange forskellige arter, og det er altid super spændende at se, hvad der hugger.

Årets første fisk

Mine stænger står med ti meters mellemrum, og vi har kun haft agnene i vandet i et kvarter, da stangtoppen begynder at vippe på den af mine stænger, der står længst væk. Jeg spæner hen og griber stangen og giver tilslag.

Da jeg får det første glimt af en blank og aflang fisk i overfladen, er jeg overbevist om, at det er en helt, der har hugget. Fisken kæmper, og da den kommer tættere på bredden, kan jeg se, at det er en lille havørred. Torsten kommer med nettet, og så får jeg årets første fisk på land.

Årets første fisk blev en lille blank havørred

Vi napper et hurtigt billede af den lille grønlænder, inden den kommer retur til åen. Det er en fin bonusfangst, og således kan jeg notere den første af halvtreds arter på årets liste.

En time går uden yderligere hug, så vi beslutter os for at flytte os længere ned ad åen. Torsten vælger en ny plads og fortsætter med at fiske passivt. Jeg skifter over til at fiske med flåd og bevæger mig ned langs åen. Lige inden jeg når et stort sving på åen, forsvinder flådet fra overfladen.

Mit tilslag kvitteres med et hårdt ryk i stangen, og i næste nu laver en fisk et stort plask i overfladen. Et splitsekund senere går den fri af vandet og får sig vristet af krogen under dens saltomortale. Det var en fin halvmeters ørred, der slap med skrækken.

En kombinationsagn, bestående af regnorm og maddiker, er god til mange forskellige arter

Jeg begiver mig videre ned mod Torsten og ser på min vej en bjergvipstjert med dens karakteristiske gule bug og lange hale. Torsten har ikke haft hug, så vi beslutter os for at køre ud til et andet sted og prøve.

Vi prøver os for på forskellige pladser i to forskellige åer, men vi finder ingen helt eller andre arter for den sags skyld. På trods af de manglende fisk så hygger vi os, og der er rigeligt med tid til at lægge skumle fiskeplaner for den kommende sæson.

Der skal jagtes forskellige arter, og vi aftaler at lave nogle ture, hvor det gælder om at fange så mange forskellige arter som muligt på en dag eller på en weekend. Der skal lægges en god slagplan, og så bliver det noget med at køre til et nyt sted, når vi har fanget nogle arter et sted. Fang arten, kryds den af og kør hen til et nyt sted. Jeg ved ikke om denne fiskemåde har et navn, men jeg kalder det catch´n´check.

>>> Følg Specineers.dk på Facebook! <<<

Det blev ikke til helt denne gang, selvom vi prøvede flere forskellige pladser