Buderupholm Fiskesøer
Sponseret indlæg
Jeg elsker at fiske efter forskellige arter, og når jeg fisker put & take, går jeg oftest efter søer, der sætter forskellige ørredarter ud. I min research faldt jeg over Buderupholm Fiskesøer, der bryster sig af altid at have minimum fem forskellige ørredarter i søerne. Fiskene leveres fra eget dambrug der, ifølge eget udsagn, producerer ti forskellige ørredarter. På trods af at Buderupholm Fiskesøer først blev etableret i 2017, har stedet, på dets kortelevetid, allerede fået en masse positiv omtale i put & take miljøet.
Dette lyder ganske interessant så efter en samtale med stedets ejer, Thomas Christensen, får jeg arrangeret at min fiskekammerat Kennet og jeg kan få en rundvisning på dambruget, inden vi skal fiske. Min eneste erfaring med fiskeopdræt stammer fra et besøg hos Fyns Laksefisk, hvor man opdrætter havørredsmolt til udsætning primært på Fyn, så det skal blive spændende at se, hvor put & take fiskene egentligt stammer fra.

Kennet og jeg har aftalt at mødes ved søerne, der ligger lige syd for Støvring i Himmerland klokken ni, og det er jo et helt menneskeligt tidspunkt i forhold til mange af minefisketure. Men der da er lang vej derop fra Odense, og turen skal foretages lige i morgen myldre trafikken, skal jeg alligevel tidligt op.
Turen går fint op gennem Jylland ad E45, og jeg kan ikke lade være med at tænke på motorvejen som Jyllands trafikale hovedpulsåre aorta. For at blive i analogien så flyder blodet fint, indtil der opstår en prop omkring Skanderborg. Her er diverse maskiner i gang med arbejdet på en udvidelse af vejen. Det operative indgreb forsinker mig et kvarters tid, men da jeg har lagt en buffer ind i forhold til transporttiden, er jeg fremme punktligt som aftalt.
Rundvisning på dambruget
Thomas og Uffe byder os velkommen og starter med at fortælle om dambrugets og søernes historie. Uffe solgte sin virksomhed Fish2See til Buderupholm Dambrug sidste år, og de små ørreder starter i hans anlæg. Når fiskene når en vis størrelse, overføres de til Buderupholm. Her blev det nye produktionsanlæg taget i brug i 2017.

Før i tiden blev der kun produceret ørreder til konsum, og opdrættet foregik i 53 jorddamme, som fik tilført vand fra Lindenborg Å. Det nye anlæg består af 16 betondamme, og det fødes med vand fra en kilde. I anlægget produceres der primært ørreder til udsætning i put & søer. Dammene på den anden side af hovedvejen er blevet gravet ud og er nu to put & take søer. De resterende jorddamme er omdannet til en plantelagune, der har den funktion at rense vandet inden det løber ud i åen og samtidigt bundfælles affaldsstofferne fra ørredproduktionen og bruges til biogas. Vandet, der løber retur til åen, er faktisk renere end det, der kommer ind fra kilden, og vores vandprøver er konstant super gode, fortæller Thomas stolt.
Thomas er selv lystfisker, og det har også haft en indflydelse på omlægningen fra produktion af konsumfisk til fisk, der skal fanges af lystfiskere. Lystfiskerne efterspørger smukke og stærke fisk, og det er det vi laver her, fortæller Thomas. Dammene har forskellige størrelser, og fiskene flyttes med jævne mellemrum, så de har den fornødne plads. Fisk, der vokser særligt hurtigt, vælges fra og får de forhold, der skal til for at de kan blive rigtigt store, supplerer Uffe.
Sidste år leverede vi en Danmarksrekord Regnbueørred på 16,4 kilo (vejede 16,25 ved fangsten i Vesthimmerlands Put & Take). Næste mål er en regnbueørred på over 20 kilo, siger de to sammenstemmende. De maner alle rygter om hormonpumpede fisk til jorden og fortæller, at en af grundene til fiskenes store tilvækst i dette dambrug er brugen af kildevand. Da produktionen foregik med vand fra åen, svingede vandtemperaturen mellem nul og femogtyve grader. Temperaturen på kildevandet svinger kun mellem syv og tolv grader, så fiskenes spiser hele året og tager konstant på i vægt, forklarer Thomas.

Produktionsvolumen er gået ned i forbindelse med det nye anlæg, men samtidigt er vores driftsomkostninger også faldet drastisk. Vi sparer mange penge på elregningen, og vandforbruget er gået fra over 300 liter i sekundet til ni liter i sekundet. De mange faktorer gør, at vi kan lave mange forskellige ørredarter af en god kvalitet og ikke mindst lave de store fisk, som folk gerne vil fange. Vi har fundet vores egen niche og leverer fisk til ca. 50 ørredsøer i Danmark, Tyskland og Holland, beretter Thomas, mens vi kigger på en dam, der er fyldt med smukke guldørreder.
I et stort bassin med guldørreder har de to dambrugere smidt hundrede tigerørreder i, så sidstnævnte har bedre forholdt til at blive rigtig store. Der skulle gerne komme en ny dansk rekord på tigerørred inden for en uoverskuelig fremtid, smiler Uffe. Kennet og jeg savler nærmest om kamp over de lækre fisk, da vi bliver afbrudt af en tililende medarbejder fra dambruget. Hvis I vil have billeder af en stor fisk, så skal I skynde jer. Kim står og kæmper med en stor fisk i Sø 1, fortæller han.

Fisk i første kast
Vi afbryder rundvisningen og får benene på nakken. Ved den mudrede søbred står Kim og kæmper med en fisk på sit UL grej. Det er en god fisk, siger Kim med et bredt smil. Rutineret fighter han fisken, der tager det ene lange udløb efter det andet. Da fisken begynder at vise træthedstegn, gør han sig klar til at nette fisken. Den store regnbueørred har kurs mod nettet, men lige før den kommer i netmaskerne, ræser den igen ud mod midten af søen.

Tålmodigt lader han fisken bruge sine kræfter og er klar med nettet, da den nærmer sig for anden gang. Igen finder fisken ny energi ved synet af fangstnettet og tager på ny et udløb. Tredje gang den kommer ind, har den ikke mere at give af og må se sig besejret af en dygtig lystfisker.

Kim får fjernet krogen fra fiskens mund og tilbyder Kennet at låne hans stang, så han kan tage et kast, mens jeg fotograferer fisken. Den huggede i første kast, fortæller Kim og nappede et gennemløbsblink, jeg selv har malet. Fisken når lige at komme på vægten, da Kennet råber, at han har hug. Den flotte regnbueørred vejer 7,7 kilo. Fisk nummer to er en guldørred, og det må enten være et super godt blink, eller også er der bare utrolig mange bidelystne fisk i søen, når der kan fanges to fisk i to kast.

Kim får sin fiskestang igen, og vi går over vejen for at se resten af fiskene i dambruget. Jeg kan ikke lade være med at sammenlige produktion af grise og ørreder i tankerne. Når jeg har været på besøg i grisestalde, så har synet af grisene ikke fået mig til at tænke på flæskesteg og frikadeller, og tænderne har ikke løbet i vand. Men synet af de mange flotte- og store fisk, sætter i dén grad gang i fiskefeberen. Det kribler i fingrene for at komme i gang med fiskeriet, men omvendt så er det også ganske interessant at se de mange fisk.
I bassinerne går der ørreder i mange størrelser. Der er guldørreder og farvevarianter af disse, der kaldes bronzeørreder. Der er regnbueørreder helt op til størrelse XL, og fiskene har også forskelle i farverne. Der er store blanke fisk, der har et turkist skær, og der er individer, hvor den karakteristiske ”regnbue” langs siden er meget svag og kroppen i stedet nærmest er rød/kobberfarvet (Thomas kalder disse fisk for ”kobberørreder”). Bækørreder, kildeørreder og rødding svømmer sammen med hybrider af disse i form af brødding og tigerørred.

I et af de bagerste bassiner går der en lille overraskelse. I et lille bassin har Thomas en portion af små sølvørreder og leopardørreder gående. De forventes at have vokset sig store nok til at kunne sættes ud om et års tid. Sølvørreden er en sjælden dambrugsfisk, da den er svær og dyr at lave. Leopardørreden er en ny hybrid, der ligner en tigerørred med den forskel, at striberne går på langs af fisken.

Jeg tror, at det er tydeligt, at Kennet og jeg nu nærmest tripper for at komme i gang med fiskeriet, for Thomas runder af og går med os over til søerne og udpeger et par områder, der normalt kaster fisk af sig. Han fortæller, at der altid er minimum fem forskellige ørredarter i søerne, og i øjeblikket er der regnbue-, guld-, tiger-, bæk- og kildeørreder i søerne. Vi sætter os det mål at se, om vi tilsammen kan fange én af hver slags ørred i søen i dag. Specielørrederne har en forkærlighed for kunstagn, så det er det lette spinnegrej, der kommer i aktion fra start.
Kennet er ustoppelig
Vi laver basecamp ved den bagerste sø og monterer begge små gennemløbsblink på linerne. Alle andre gæster fisker i den anden sø, så vi har Sø 2 for os selv. Kennet har flere hug, men fiskene bliver ikke hængende. Han skifter til en anden farve på blinket, og så går der ikke lang tid, før han lander dagens anden guldørred. Det er en smuk klump guld på et godt stykke over tre kilo.

Over de næste par timer dukker der flere fiskere op ved søen, og der bliver jævnligt landet flotte fisk rundt om de to søer. Kennet er helt ustoppelig. Jeg har ikke mærket noget, men han har føjet yderligere to regnbueørreder til fangstlisten.

Jeg fisker i nærheden af ham, da han udbryder: Nøj, hvor tog den hårdt! Og fortsætter: Det er en tigerørred! Fisken tager et tungt træk mod bunden, ruller en enkelt gang og får med denne manøvre vristet sig af krogen…

Lidt efter er Kim mere heldig, da han kan lande en fin tigerørred. Kim har fanget flere fisk end Kennet, og jeg kan stadig notere mig for et stort nul. Jeg har haft to hug, men de manglende fisk ødelægger ikke humøret, og jeg har stadig tiltro til, at jeg nok skal få fisk på land. Måske ”sparrer” jeg bare sammen til en ordentlig krabat?

En times tid senere bliver vi enige om, at det er ved at være tid til en kop kaffe og en rugbrødsklumme. På vej mod ”campen” fuldender Kennet sit hattrick i guld med sin tredje guldørred. Vi benytter vores lille frokost break til at skifte agn. Kennet monterer et lille bundrig med powerbait, og lader dette fiske passivt. Jeg skifter til et Snapshot blink i gul/grøn og behøver kun et enkelt kast med dette for at lande min første fisk. Det er en smuk guldørred, som Kennet uden at tøve straks kårer til dagens smukkeste.

Lige som vi skal til at pakke sammen hører vi, at der bliver trukket line af Kennets fiskehjul, og en fisk har hugget på hans powerbait. Kennet står bag hjemmesiden Lystfiskeren.net og hiver mobilen frem og fotograferer sin flexende stang, mens han fighter fisken. Han slutter en i forvejen god fiskedag ved Buderupholm Fiskesøer af med at fange en fin regnbueørred på 4,3 kilo.

Vi får ikke kontakt med de andre ørredarter denne gang, men det må blive næste gang, for søen skal helt sikkert besøges igen. Nu ved vi, hvad der gemmer sig i bassinerne på den anden side af vejen, og nogle af disse fisk skal nok før eller siden finde vej til søerne.

>>>> Følg Specineers.dk på Facebook >>>>
Læse mere om Buderupholm Fiskesøer her eller besøg søens Facebook side her.
Læs flere put & take artikler her.
