Kystfiskeri på charterferien

Det er højsæson for charterferier med familien, hvor solbadning, plasken rundt i poolen, afslapning og hygge er hovedaktiviteterne. En meget stor andel af charterferiemålene ligger ud til noget vand, og der er nok mange lystfiskere, der har oplevet at gå rundt på en havn i udlandet og set en masse fisk svømme rundt. I disse situationer vil de fleste med hang til fiskeri tænke: Bare jeg havde haft en fiskestang med!

Nu er man jo afsted med familien, og der vil nok blive set meget skævt til én, hvis man parkerer resten af familien ved poolen, og så ellers selv daffer på fisketur. Men et par timer med fiskestangen kan sikkert godt bevilges, og det er da også en mulighed at lave en lille familieevent, hvor man ser hvilke farvestrålende fisk man kan hive op fra havet på feriedestinationen.

Dette syn møder mange turister i havnene på charterferie destinationerne: Mange multer i overfladen

Står du skal afsted på charterferie, så undgå ovenstående scenarie med ærgrelse over manglende mulighed for at fiske og pak lidt fiskegrej i kufferten. Man behøver ikke at have meget med for at kunne klare mange fiskesituationer. En fire-fem delt rejsestang i et transportrør, eller en teleskopstang passer fint i de fleste kufferter. Dertil et hjul der passer til stangens størrelse.

En fem delt rejsestang kan nemt medbringes i kufferten på ferien

En boks med et par flåd, kroge, lodder, svirvler, flådstop, perler, wireforfang samt noget forfangsline så er man langt. Tilføjer man nogle endeagn i form af jigs, gennemløbsblink, woblere og gummidyr samt et par sildeforfang, så er man gearet til mange forskellige fiskesituationer og kan fange mange forskellige arter.

Med lidt kroge, lodder, perler og flådstop sammen med flåd og forfangsliner, kommer man langt

Start ud med at undersøge hvor man må fiske i området, og om der kræves en fiskelicens. Fiskeri er ikke tilladt i mange marinaer og havne, så check på nettet inden afrejsen eller spørg dig for hos turistbureauer eller i fiskegrejsbutikker på destinationen. I nogle havne må man gerne fiske og de store moler, der omgiver havnene, plejer sjældent at have restriktioner i forhold til fiskeri. Alternativt er det mange steder muligt at fiske fra klipper eller fra strandene.

Multefiskeri

Multen er en af de fisk, man oftest ser omkring havnene, og de kan være til stede i meget store mængder. Fiskene er ikke dumme, og sjovt nok er der tit store koncentrationer af fisken i de områder, hvor man ikke må fiske. I forbindelse med stensætninger kan man observere, hvordan multer kommer ind og ”græsser” alger af stenene. Et par polaroid solbriller kan være en kæmpe fordel, når fiskene skal lokaliseres. Multer går for det meste sammen i større eller mindre stimer og har typisk ”faste” ruter de cruiser rundt i. Når man først har fundet fiskene, kan man som udgangspunkt være sikker på, at de vil vende tilbage til spottet.

Tyklæbede multer er talrige i havnene på de flester charterferie destinationer

Agnen er ganske enkelt toastbrød, der brydes af i små stykker og sættes på krogen. Det er helt essentielt at forfodre med brødstykker, der kastes ud på overfladen. Brødet vil flyde med strømmen og synke, når det får suget tilstrækkeligt vand. Går multerne dybere kan man fugte brødet let inden det kastes ud, så det synker ned foran snuderne på fiskene. Nogle gange angriber multerne brødet med det samme, og inhalerer det aggressivt fra overfladen. Andre gange ignorerer de brødet fuldkomment i lang tid, og pludselig begynder én fisk i stimen forsigtigt at smage på det.

Tålmodighed er, udover at fiskene er til stede på pladsen, den vigtigste faktor i multefiskeri. Selvom fiskene for eksempel tager brødstykker på overfladen, så har de en tendens til undgå stykket med en krog i. De kan også udvise den adfærd, at de suger brødet ind for straks at spytte det ud igen. Når fiskene begynder at interessere sig for brødagnen, så kræver det stor koldblodighed at vente til det rette øjeblik med at give tilslag. Nogle gange hugger de så brutalt, at modhug er unødvendigt, og man bare skal fighte fisken.

Når først man har overlistet en multe, så venter der en sjov fight!

Til multefiskeri binder jeg nogle meter fluorocarbon line med en line diameter på omkring 0,20 mm til hovedlinen. Der monteres herefter et flåd, og her benytter jeg et ”surface carp waggler” flåd, der har indbygget en smule vægt. På hver side af flådet sidder der et lille flådstop, så fiskedybden kan justeres. En enkeltkrog i størrelse 8 eller 10 bindes i enden af linen og afslutter det enkle rig. Brødet kan påføres krogen, så det flyder, eller man kan klemme brødet sammen om krogen, så det vil synke gennem vandsøjlen. Man kan også fugte brødstykket med lidt spyt og klemme det om krogen, så vil det også synke.

Med flåd, forfangsliner i forskellige størrelser og små enkeltkroge, har man mulighed for at fange mange forskellige arter på ferien i udlandet

Selvom både fiskemetoden og rigget er simpelt, så kan det som sagt være svært at få kroget multerne. Men med den rette tålmodighed skal det nok lykkes. Jeg er tæt på at have en succesrate på 50% på mine multeture, så det kan sagtens lade sig gøre!

De forskellige tackler

Det ovenfor beskrevne rig kan sagtens benyttes til fangst af alle mulige andre arter. Jeg har oplevet, at andre arter har hugget lystigt på brødet, der var tiltænkt multer. Men ellers er det bare at benytte andre typer af naturlig agn og justere fiskedybden ved at flytte de to gummiflådstop. Brød kan købes i dagligvarebutikkerne og i de helt små kiosker. Fisk, rejer, muslinger, blæksprutter o.s.v. kan også købes i mange dagligvarebutikker og på fiskemarkeder.

Er der lidt større dybde, hvor du fisker, kan du godt komme til kort med flådmontagen. Et paternoster tackel med én til tre tavser og et lod i enden løser denne udfordring. Har du et lille udvalg af kroge i forskellige størrelser med og benytter nogle af de forskellige agn nævnt herover, så er der nærmest mulighed for at fange hvad som helst. Lange kast er ikke nødvendige, da mange fisk befinder sig nede langs kanten ved molen eller havnen. Vandet på mange feriedestinationer kan være meget klart, så ofte kan man dyrke sightfishing, hvor man fisker til fisk man ser.

Sabikirigs, sildeforfang og makrelforfang er gode at have med på fisketuren på charterferien

Sabikirigs og silde- og/eller makrelforfang må ikke mangle i oppakningen. Der kan fanges mange forskellige typer fisk på disse, og nogle af disse vil kunne bruges som agn. Vil man ikke selv binde et pater noster tackel til bundsnørefiskeri, kan man i stedet agne et af disse forfang.

Flådmontager med større glideflåd, hvor krogen agnes med fiskestrimler eller en hel lille agnfisk, er en anden effektiv fiskemetode. Her bør man overveje at benytte tykkere nylonline til forfanget eller sågar et tyndt wireforfang. Mange fisk under sydligere himmelstrøg har skarpere bisser end vi er vant til herhjemme, og hugger en af disse, bides en nylonline nemt over.

Kunstagn som du vil benytte til fiskeri efter havørred og makrel herhjemme, fungerer også fint under varmere himmelstrøg

Fiskeri med kunstagn

Spinnefiskeri med små kastepirke, woblere, gennemløbsblink, almindelige kystblink og jigs fungerer også godt til rovfiskene i det varme vand. Særligt jigs og gummidyr er særlig gode i tropiske- og subtropiske vande. Tag et lille udvalg med i sølv, blå og grønne farver, der imiterer de naturlige byttedyr. Igen kan det være en fordel at sikre sig mod skarpe fisketænder ved at montere et geddeforfang foran agnen. En barracuda eller bluefish bider nemlig en nylon- eller fletline over så nemt som ingenting.

Hvis du ikke er til agnfiskeri , er der en anden mulighed, hvis du vil i kontakt med mange forskellige arter. Små gummidyr og gummiorme fisket på et dropshot rig eller små gummijigs på op til syv-ti gram er noget, der bare virker. De hardcore lokale sportsfiskere vil ofte ses benyttende denne metode.

Gummijigs er suveræne agn til tropiske fisk og en wobler kan også være effektiv

Der er også andre fiskepladser end havne og moler. Mange steder dyrkes det meste fiskeri fra klipper. Men pas nu på! Sten og klipper kan være glatte, og der kan komme store bølger. Det kan altså være livsfarligt at fiske fra klipper, så man skal virkelig tage sig i agt!

Livsfare vil man som udgangspunkt ikke udsætte sig for, hvis man fisker fra en strand. Men man bliver nok meget upopulær, og ja det kan være decideret sundhedsfarligt, hvis man møder en nævenyttig turist, mens man skridter ned over stranden og begynder at kaste mellem hundredvis af strandgæster. Vent til mørket falder på eller tag ud tidligt om morgenen, når der ikke er folk, der bader. På strandene kan man dyrke spinnefiskeri efter jagende rovfisk som for eksempel havbars eller dyrke bundsnørefiskeri.

Der er altså masser af muligheder for at dyrke noget spændende fiskeri på charterferien. Artsrigdommen er stor, og man ved aldrig, hvad der hugger. Bedst som man står og fisker efter små fisk, så hugger der en stor fisk. Mit oplæg til grejvalg til sådan en tur er møntet på helt små fisk op til fem kilos fisk. Men man bestemmer ikke selv, hvad der hugger og overraskelserne lurer! Pludselig er det en lille tun, en haj eller en stor rokke, der har hugget. Vil man målrette sit fiskeri efter større arter, skal man selvfølgelig have tungere grej med. Jeg har selv været med til at fiske efter rokker om natten på Gran Canaria, og der landede vi rigtig store fisk!

Stor rokke fanget om natten i en havn på de Kanariske Øer

De små fif

For at det hele ikke skal tage overhånd, så kan det være en god idé at pakke så lidt, at alle delene, ud over stang og hjul, kan være i en mavebæltetaske. Det gør dig også mere mobil på fiskestedet, hvis du skal klatre over store sten eller klipper. Foruden delene, der skal bruges til at fiske med, skal du huske at pakke en tang, en lille kniv og en klud til at tørre hænderne i. Det kan klart anbefales at tage en lille sammenfoldelig køletaske med. Agnen bliver hurtigt fordærvet i varmen, så hold den kold sammen med noget drikkelse i en lille køletaske. Er der en lille fryser i ferielejligheden, så fyld en lille plastflaske med vand, frys den ned og brug den som køleelement.

Med en mavebæltetaske, hvor man kan have sit grej og de nødvendige værktøjer, er man mobil

Et landingsnet kan være en kæmpe fordel at have med selvom det fylder godt i bagagen. Alternativt kan det måske købes på lokaliteten, men det bør man nok undersøge på forhånd. Der kan være langt ned fra kajkanten til overfladen eller fra klipper til vandet. Helt små fisk kan hales ind på stangen, men ved større fisk risikerer du, at linen sprænger, eller at stangen knækker. Vi lystfiskere har en tendens til at udse et fiskespot, som ser rigtigt godt ud, men som ikke har særlige gode, for at sige slet ingen, muligheder for at lande en fisk. Man kan her enten benytte et dropnet eller et langskaftet net (gerne med en teleskopstang, så det kan være i kufferten).

Husk nu at pakke dit fiskegrej i den incheckede bagage, for du må ikke have fiskegrej med i håndbagagen. Fra tid til anden hører man om folk, der er lykkedes med at få grej med op i kabinen. Men hvorfor gøre sig besværet, for du skal ikke bruge det i flyveren, og det giver en masse bøvl, når der skal diskuteres med folkene i securityen, og du skal tilbage og checke din håndbagage ind.

En sorthale fanget på flåd og brød

Advarsel!!!

Jeg har allerede nævnt det, men vil gøre det igen.

PAS PÅ NÅR DU FÆRDES PÅ KLIPPER OG STEN – DET KAN VÆRE LIVSFARLIGT!!!

En ferie (og en fisketur) skal være en god oplevelse, og man har selv en meget stor del af ansvaret for, at man ikke kommer slemt til skade eller det, der er værre. Så udvis agtpågivenhed og tænk dig om, når du færdes på steder, der kan udgøre en risiko.

Tag gode billeder fra flere vinkler af fiskene du fanger. Så er det nemmere at artsbestemme dem efterfølgende

De fleste lystfiskere har vel hørt om, at man kan stikke sig på en fjæsing herhjemme, og det kan være meget smertefuldt, selvom det sjældent er farligt for os voksne. I farvandene omkring nogle charterdestinationer er der risiko for at støde på flere arter, der er giftige. Jeg kan klart anbefale at besøge hjemmesiden fishbase.org inden turen.

Det er et kæmpe online opslagsværk over fiskearter fra hele verden, og der er over 34.000 registrerede arter. På siden er der en masse søgemuligheder, og man kan for eksempel søge på det land, man skal fiske i og vælge giftige eller farlige fisk. Herefter kan man se, hvilke fisk man skal passe på, hvis man fanger dem. Siden er også god, hvis man på forhånd vil danne sig et overblik over, hvad man har mulighed for at fange, eller hvis man vil artsbestemme sin fangst efter turen. Husk at få taget nogle gode billeder af fiskene. Det er ofte små forskelle der gør, om det er den ene art eller den anden.

Fishbase.org blev brugt til at artsbestemme denne stribede rorfisk

Molefiskeri i Algarve – Portugal

Familiesommerferien gik i år til byen Portimão på Algarvekysten i Portugal. Hjemmefra havde vi booket en dag på havet efter blåhajer og en tur ud til en sø med en guide efter karper og barber (artikler fra disse ture følger her på specineers.dk i nærmeste fremtid). Med i bagagen var et par femdelte rejsestænger, to fiskehjul og en mavebæltetaske med diverse grej. Jeg fik erhvervet mig en fiskelicens, der gjaldt til kystfiskeri i Portugal med hjælp fra føromtalte guide.

Sanne og jeg beslutter os for at gå en tur rundt i byen og kigge os omkring, og turen bringer os forbi den store populære strand Praia da Rocha. Stranden ”skærmes” fra udmundingen af floden Arade af en mole, der strækker sig et godt stykke ud i Atlanterhavet. Jeg har fået at vide, at det er på denne mole det sker, hvis jeg vil dyrke kystfiskeri området. Der er mange multer, og hvis man vil spinnefiske, er havbars og bluefish nogle af de arter, man kan støde på.

Molen i Portimão er et yndet sted at fiske fra

Langs molen er flere lokale i gang med fiskeriet med deres lange surfstænger og store fastspolehjul. Vi kigger nysgerrigt i deres spande, når vi passerer dem, men det lader ikke til, at der er nogen, der har fanget noget. Multer ser vi mange af, og det er ikke engang nødvendigt med polaroid solbriller for at se dem.

To dage senere er vi på plads på molen igen. Denne gang er jeg bevæbnet med en let spinnestang og Sanne med en bog. Jeg har købt et par toastbrød i den lokale kiosk og har skæret en posefuld brødtern hjemme i lejligheden. Vi slår os ned et sted, hvor jeg spotter en lille stime multer. Sanne nyder solen og læser i sin bog, mens jeg kaster nogle håndfulde brød ud og rigger til.

Så er multejagten gået ind!

Brødstykkerne flyder forholdsvis hurtigt ud ad på langs med molen. Der går ikke længe før de første multer nærmer sig brødstykkerne for nysgerrigt at inspicere dem. Efter lidt tid begynder nogle enkelte multer at nappe brødstykker på overfladen, men det er typisk, når de er drevet over ti meter fra land.

Jeg fodrer med et par håndfulde brød af nogle gange og går så over til at smide fem-seks stykker brød ud af gangen. Sammen med disse stykker placerer jeg et stykke brød med en krog i. Det er super spændende, når en multe nærmer sig brødstykket med krogen, men det virker som om de har en sjette sans, for de går konsekvent uden om krogagnen.

Fra tid til anden sejler der både forbi, og hver gang slår større dønninger ind mod molens sten. Jeg lægger mærke til, at hver gang bølgerne rejser sig lidt, så virker multerne mindre sky, og de angriber brødet på overfladen. Så snart vandoverfladen er stille igen, bliver de mere forsigtige. Det er en ganske interessant iagttagelse, og jeg beslutter mig for at vente med at præsentere et nyt stykke brød for multerne, til en ny båd har passeret os.

Multen stiger mod brødet…

En stor båd fyldt med turister sejler forbi og over en højtaler ombord på båden orienterer guiden de ombordværende om den forestående sejlads. Bølgerne rejser sig, og jeg kaster mit brød ud. Fem meter fra stedet hvor brødet lander, dukker en multe op, og den styrer målrettet mod den gule klat på overfladen. Sekunderne går langsomt, og jeg spænder i hele kroppen af spænding.

Så er der fast fisk!

Fisken nærmer sig og stiger så de sidste centimeter mod overfladen, hvor den åbner munden. Med et plask inhalerer den brødet og fortsætter på den anlagte kurs. Jeg løfter stangen i en jævn bevægelse og med fiskens fortsatte fremdrift, kroger den sig selv. Da den mærker, at der er noget galt, accelererer den i et udløb. Den kæmper løs med mindre udløb og store plask i overfladen. Til sidst kan jeg lande fisken foran et stort publikum, der har samlet sig på molen og spændt har fulgt min fight.

Lille multe fanget på ferien i Portugal

Knæk & Bræk på charterferien!

>>>> Følg Specineers.dk på Facebook >>>>

Hvis du husker lidt grej på charterferien, kan du fiske efter multer som denne

>>> Læs flere artikler om fiskeri i udlandet her <<<