Kæmpe rødspætte!

Vil du fange en kæmpe rødspætte? Så skal du tage til Færøerne. Her fanges der af lystfiskere hvert år spætter på over fire kilo. De seneste par år er der landet fisk over fem kilo, og nu er det sket igen! Bedst som jeg skulle til at skrive en artikel til specineers.dk om havfiskeriet på Færøerne, med særlig vægt på fiskeriet efter de store rødspætter, dukker der et billede op på facebook med en stor plade. Fisken er fanget ombord på båden Blástein, som sejles af min gode ven Magni Blástein. Jeg griber knoglen og ringer til Magni, så I alle kan høre historien om den flotte fangst.

Der er masser af fisk omkring Færøerne i øjeblikket, så det er nemt at være skipper i disse dage, indleder Magni vores samtale med et stort grin. De fleste fisker med pirke efter torsk og kuller, men for nogle uger siden havde jeg besøg af en gruppe engelske lystfiskere, der blandt andet fiskede efter rødspætter. Den største rødspætte, der blev fanget under deres besøg, fik vægten til at falde i hak på 3,7 kilo.

På en tur med et hold tyskere fik vi besøg ved bådsiden af en sildehaj på omkring to meter. Den nappede en sej i overfladen, og lidt efter huggede den på en sej midt i vandsøjlen, som en af fiskerne var ved at hale op. Den tog et kæmpe udløb, inden den bed linen over!

Havfiskeri på Færøerne foregår i super smuk natur (Foto: Magni Blástein)

Men den bedste fangst var dog den, vi gjorde i går onsdag, fortsætter Magni. Jeg har en gruppe færinger med ude at fiske. Det er en familietur, hvor målet er torsk og kuller. Pladsen vi fisker på ligger en lille times sejlads Nordvest for Westmanna. Det er et lille sandområde på ca. 400 x 400 meter og dybden er omkring 40 meter. Jeg har tidligere fået et par enkelte store rødspætter på pladsen, men vi fisker ikke målrettet efter disse på denne plads.

Der bliver fanget godt med fine torsk og kuller, men pludselig er det noget andet, der hugger på den hvide 150 grams pirk, som Hanna Skjaldgaard fisker med. Der er godt pres på stangen, men fisken kommer alligevel forholdsvis hurtigt op. Vi får fisken afkroget og vejet, men desværre har jeg ikke fået et målebånd med ud, fortæller Magni. Fisken vejer 5,6 kilo og er således kun 100 gram mindre end den gældende verdensrekord på rødspætte!

Efter et par billeder bliver den forsigtigt genudsat, som alle rødspætter over to kilo bliver det fra Magnis båd. Det er garanteret ikke den største, der svømmer derude – der er altid en, der er større, siger Magni.

Hanna og Magni præsenterer den flotte rødspætte på 5,6 kilo. Få øjeblikke efter fotoet blev taget, svømmede den atter tilbage mod bunden (Foto: Magni Blástein) 

Sidste år fangede den danske lystfisker, Magnus Muurholm Madsen på en tur med Havfiskeklubben Måleren, en stor rødspætte, der ligeledes vejede 5,6 kilo. Denne fisk blev dog fanget under målrettet fiskeri på den plads, hvor Magni normalt fanger de store fladfisk.

For et par år siden blev der fanget rødspætte på Magnis båd, der på det tidspunkt ville have været en verdensrekord. Fisken vejede 5,4 kilo og den aktuelle rekord lød på 5,0 kilo. Men ifølge IGFA´s regler skal en fisk være vejet på land for at kunne godkendes som officiel verdensrekord. Den engelske fisker valgte at få et billede som minde og satte fisken ud igen i overensstemmelse med Magnis politik om udsætning af de store rødspætter.

Jeg hilser af med Magni og efterlades til dagdrømme om de kæmpe rødspætter, der lever i havet omkring de smukke øer på Færøerne. Det er ikke helt tilfældigt, at det er en kvinde, der har landet et af de store eksemplarer. At kvinder kan det der med store rødspætter har jeg nemlig oplevet på nærmeste hold. Min kæreste fangede en rigtig flot rødspætte, da vi var på Færøerne for nogle år siden. Det er en historie hun elsker at fortælle, og som altid ender med spørgsmålet om, hvor stor min PR i rødspætte er. Den historie kan du læse her:

Havfiskeri på Færøerne

Læs historien om Sannes store rødspætte på ovenstående link
Kunne du tænke dig at fange en stor rødspætte på Færøerne? Så er det Magni Blástein du skal ud med! (www.fishingwithblastein.com)
https://www.facebook.com/specineers.dk/