En artsfiskers bekendelser

Jeg elsker øjeblikket….

…Øjeblikket hvor fisken hugger.

Det øjeblik, hvor flåddet bevæger sig for i næste nu at forsvinde under søens overflade. Det øjeblik, hvor indspinningen af ens blink bliver stoppet med nogle kontante rusk i den anden ende. Det øjeblik, hvor den behagelige søvn bliver afbrudt af en bidmelder, der hyler i vilden sky eller det øjeblik, hvor en fisk hugger en trolling agn og sætter i et afsindigt udløb.

Jeg elsker disse øjeblikke!

Øjeblikket er magisk…

Der er ikke noget federe end når en stor fisk har taget ens agn og stikker af i et afsindigt udløb!

I det korte øjeblik, hvor fisken hugger, ved du som regel ikke hvor stor fisken er. Du kan have en god fornemmelse af hvilken art det er, men du ved det ikke med hundrede procents sikkerhed. Du ved ikke, om fisken bliver siddende på krogen ved tilslaget eller vrister sig fri under fighten. Der er mange ubekendte i lige det øjeblik, og der er mange forhåbninger. I løbet af et splitsekund løber der mange tanker gennem hovedet og mange følelser gennem kroppen. Adrenalinen gør sin virkning – sanserne skærpes og pulsen stiger.

Det øjeblik, hvor fisken hugger er mit dope. Jeg er afhængig af det. Skåret helt ind til benet, så er den lykkerus der opstår i det korte øjeblik, hvor fisken hugger, den altovervejende drivkraft i mit fiskeri.

Når det er sagt så kunne man tænke sig, at jeg bare kunne sætte mig ud til en sø og fange 200 skaller på en dag og så rende rundt som et lallende lykkeligt fjols. Men sådan fungerer det trods alt heller ikke.

Der jagtes mikroarter mellem stenene langs molen

Lystfiskeriets mange facetter

Øjeblikket, hvor fisken hugger, står naturligvis ikke alene. Der er mange elementer i lystfiskeri, der får det hele til at gå op i en højere enhed. Det at glæde sig til at skulle på fisketur, forberedelserne og samværet med gode fiskevenner. Naturoplevelserne og det hårde slid som fiskeri også kan være, når man sætter sig mål og skal kæmpe hårdt for at nå dem. Og så er der selvfølgelig fighten med en stor fisk. For det er da bare for fedt, når ens fiskestang bukker sammen af vægten og kraften fra en god fisk.

Alle lystfiskere elsker vel at fange store fisk og for mange er jagten på storfisken drivkraften i deres fiskeri. Jeg elsker at fange store fisk, men det er ikke den specifikke jagt på en stor fisk, der trigger mig. Det er derimod jagten på forskellige arter, underforstået arter jeg ikke har fanget før. Artsfisker, artsfreak eller artsnørd – kært barn har mange navne. Dette prædikat sidder dybt forankret i mig og er min største drivkraft. Selvfølgelig kan man ikke fiske efter nye fiskearter på hver fisketur, men ofte varierer jeg mit fiskeri når jeg er afsted, netop for at fange mere end én slags fisk.

Det er ikke altid størrelsen… Der kan være stor tilfredsstillelse ved at fange små fisk som man målrettet har jagtet.

Spændingen ved artsfiskeri er at sætte sig et mål og nå det. Når man har bestemt sig for at ville fange en bestemt art, skal man finde ud af, hvor man kan fange den (hvor er det bedste sted!), hvornår – årstid og tid på døgnet. Hvad spiser den? Hvad vil være den mest effektive metode, og hvor stor krog skal man bruge?

Det hele går op i en større helhed når ens research og forberedelser ender ud i fangsten af den art, man går efter. At være artsfisker kan vel på mange måder sammenlignes med en elite sportsudøver, der træner meget, forbereder sig og finpudser små detaljer frem mod en bestemt mål. Når man fanger en art, som er særlig svær at overliste eller som har voldt en særlige kvaler at få på krogen, så kan det faktisk godt føles som om man har vundet en guldmedalje, når det endelig lykkes.

Inspirationskilderne

Jeg har på et eller andet plan altid være fascineret af forskellige fiskearter. Som barn slugte jeg alle bøger af Jens Ploug Hansen råt og særligt bøgerne ”Fiske-safari med Jens Ploug Hansen”, ”På fisketur med Jens Ploug Hansen” og ”Nye fisketure” satte gang i drømmene om at udforske verden med fiskestangen. Så Jens´ bøger og artikler inspirerede mig dels til at prøve forskellige fiskemetoder for at fange de arter man kan fange i Danmark. Derudover er hans ord og billeder direkte årsag til, at jeg kastede mig over at fiske rundt om i verden og ikke mindst selv at begynde at skrive om lystfiskeri og tage billeder.

Mit artsfiskeri tog et afgørende spring da jeg i år 2000 mødte Thorke Østergård. Vi delte interessen for at fange forskellige arter, og Thorkes artsliste fik min egen til at blegne. Den afgørende forskel på vores fiskeri var, at Thorke også målrettede sit fiskeri efter de helt små arter. I stedet for kun at være fokuseret på større fisk, så kunne det at fange en ny art på få centimeters længe pludseligt være en kæmpe fornøjelse. Så Thorke kan tilskrives æren for at give mit artsfiskeri en ekstra dimension.

Der kræves en anderledes tilgang til fiskeriet hvis man vil fange en bred vifte af forskellige arter

Selvom jeg elsker at fange store fisk, så finder jeg det også utroligt spændende at jagte små arter på mikroskopiske kroge mellem molens sten eller på et tropisk rev. Jeg vil indrømme, at jeg kan føle mig lidt som et fjols, når jeg engang imellem render rundt med de små kroge og jagter mikrofisk, men det er en del af gamet, når man konstant er på jagt efter noget, man ikke har fanget før. Nu kan man ikke rende rundt og fiske efter nye arter hele tiden og det meste af mit fiskeri er da også helt almindeligt. Jeg glæder mig dog til en gang imellem at kunne bringe et indlæg om den specielle artsjagt her på siden.

Når folk engang imellem spørger mig hvad min yndlingsfisk er, så svarer jeg dem, at det er den jeg ikke har fanget endnu…

>>>> Følg Specineers.dk på Facebook >>>>

Den største fisk jeg har fanget til dato. Hvid stør på ca. 160 kilo, fanget i Fraser River, British Columbia i Canada