Kolde putørreder på flue

Den gyldne regel til put & take fiskeri i det kolde vand er at fiske dybt. Man læser alle steder at ørrederne som udgangspunkt vil koncentrere sig lige over bunden og have en tendens til at være inaktive, når vandet bliver rigtigt koldt. Så fisk dybt og langsomt med dine kunstagn, eller fisk passivt med Powerbait, der præsenteres lige over bunden. Det er disse metoder, der giver de fleste fisk lige nu. Men hvad nu hvis man gerne vil fange en putørred på flue?

Jeg er så privilegeret at kende rigtig mange dygtige sportsfiskere, og da jeg ikke selv er nogen haj ud i fluefiskeri, tænkte jeg, at en af mine venner nok kunne introducere mig til vinterflue i put & take søen. Joe Onsberg Christiansen er straks klar på at give mig en introduktion til fluefiskeri i putten om vinteren, da jeg ringer til ham.

Joe sværger til Booby Nymfer til fiskeriet efter regnbueørreder om vinteren

I telefonen forklarer Joe mig kort, hvad der skal benyttes af grej til denne type fiskeri. Synkeliner er ikke noget, der findes i mit arsenal af grej, så Joe tilbyder venligt at tage en stang og hjul med, som jeg kan låne. Vi aftaler at mødes ved Fyns Fiskevand nogle dage senere. Søerne ligger tæt på vores arbejdspladser, så det er let at mødes derude og lige nå en hurtig tur, inden det bliver mørkt.

Vandet er koldt og regnbueørrederne går ikke tæt på overfladen, som de ellers gør, så man skal ned til dem, indleder Joe, mens han rigger to fluestænger til. Der skal altså fiskes dybt, og det kan man kan gøre på flere måder. For eksempel kan man fiske med en synkeline. Med en hurtig synkeline – synke 5 – monteret med et forfang på blot 30-40 centimer, vil fluen fiske lige over bunden. Med denne metode vil jeg typisk bruge booby nymfer, fortæller Joe. Fluen skal tages ind i små nyk, og så dykker den en smule, når man gør det. Disse fluer har som regel en Marabou hale som gør, at det er en meget levende flue.

Fluen skal tages ind med små ryk i et meget langsomt tempo

En anden metode er at fiske med et langt forfang og en indikator. Her skal man fiske med så langt et forfang, som man magter, og så sættes der en indikator på forfanget. Indikatoren vil virke som et flåd, forklarer Joe. En putty strike indikator har nærmest konsistens som modellervoks, og det formes og sættes på flueforfanget. Ved indikatorfiskeriet om vinteren skal man bruge belastede fluer. Igen skal der fiskes meget langsomt. Fiskene hugger typisk også meget forsigtigt, når vandet er så koldt, som det er hen over vinteren og i det spæde forår, og med den lille indikator kan man se selv de forsigtigste hug.

Der må gerne være knald på farverne på fluerne – altså rigtig pang farver, siger Joe og fremviser sin flueboks, der nærmest inviterer til disco fest. Jeg kan godt lide at fiske med fluer i orange og chartreuse, men hvid fungerer også altid godt, fortæller min læremester. Størrelsen på fluen synes jeg ikke betyder så meget nu, det oplever jeg mere senere på året, hvor fiskene godt kan være mere kræsne.

Joe i aktion med fluegrejet ved Fyns Fiskevand

Føler jeg ikke at der sker noget med én farve, så skifter jeg over til en anden. Det er lige så meget for at motivere mig selv med en ny chance, griner Joe. Fiskene står ofte samlet i større grupper tæt ved bunden i det kolde vand., så det gælder om at fiske opsøgende og spore sig ind på, hvor de er. Det er ikke nemt om vinteren, formaner Joe. Man skal finde de huller de står i, men finder man dem, så kan der godt komme flere fisk på land.

Det er fluer med pang farver der hitter når vandet i put & take søen er koldt

Således klædt på med viden om fiskeriet, og grej der er tilpasset forholdene, er jeg klar til at prøve vinterfluefiskeri i en ørredsø for første gang i mit liv. Vi starter ud med at fiske i den ”nye sø” ved Fyns Fiskevand. Et par andre fiskere der er på vej hjem fortæller, at de ikke har mærket nogen fisk.

Joe fisker rutineret, mens jeg lige skal vænne mig til at fiske med synkeline. Det opsøgende fiskeri har den fordel, at man får bevæget sig lidt, og så kan man holde varmen her sidst på eftermiddagen. En tur rundt om søen giver ikke kontakt med fisk, så vi aftaler at forsøge os i den anden sø. Joe går højre om søen, og jeg går mod venstre. Kastene og teknikken begynder at køre bedre for mig. Til sidst har jeg så meget overskud, at jeg lægger mærke til at det nederste øje på fluestangen ikke ligner noget, jeg har set før. Det må jeg lige have spurgt ind til senere, tænker jeg.

Mon Joe har sporet sig ind på hvor fiskene opholder sig?

Jeg arbejder mig stødt ned mod Joe, der er nået ned i den modsatte ende af søen. Pludselig ser jeg noget, der plasker i vandet ud for ham, og da han samtidigt står med en fiskestang der bøjer, behøver man ikke at hedde Einstein for at regne ud, at han har fisk på.

Da jeg når ned til ham, er fisken kommet på land, og Joe er ét stort smil. Selvom han næppe vil indrømme det, så har han nok følt en form for forventningspres, når han nu skulle guide mig i dag. Så er det jo forløsende når teorien viser sig at fungere i praksis.

Så fik Joe vist at metoden kan fange fisk

Nu da fiskene formentligt er fundet, så er det bare med at fiske i dette område. Mens vi fisker, spørger jeg til det mærkelige øje på den fluestang, jeg har lånt. Skydeøjet på stangen laves af American Tackle, og det hedder et Microwave MW18, forklarer Joe. Øjerne har været brugt til spinnestænger i mange år, hvor de giver en markant bedre kastelængde. Amerikanerne begyndte så at bruge dem på fluestænger også, fortsætter Joe. Det giver en hel speciel balance i fluestangen, fordi øjet samler linen så hurtigt.

Skydeøjet fra American Tackle giver en god balance I fluestangen under kastet

Hvad sagde han lige der? Det er sort snak for en fluefiskernovice som mig. Jeg må have lignet et stort spørgsmålstegn, for Joe trækker på smilebåndet og forklarer nærmere. Man får en bedre balance, når man kaster, men man øger ikke længden på fluekastet, som man gør med øjet på spinnestængerne. Det er et konisk øje, som går indad. Normalt har man et stort øje, hvor linen kan vinkle fra side til side. Førhen ville man gerne have et stort skydeøje for at få noget distance på kastet, men det betyder også, at der var meget ubalance i stangen. Dette skydeøje er super godt, og bliver det nye sort, spår Joe. Man får et meget roligere og kontrolleret kast.

Joe har sikkert ret, men jeg tør ikke at indrømme, at jeg ikke har lagt mærke til denne bedre balance. Jeg er nok nødt til at prøve stangen op mod en stang med almindelige øjer en dags tid for at mærke forskellen. Vi fisker videre i en lille halv times tid, og Joe har flere forsigtige hug, men ingen af fiskene bliver siddende. På tilbage mod bilerne takker jeg Joe for at give mig et indblik i, en for mig ukendt, fiskeform.

Følg Specineers.dk på Facebook!

Et godt bud på nogle fluer der fungerer godt til fluefiskeri i putten om vinteren