Sommerhavørred i badekarrene

Sommertemperaturerne har været over os i et pænt stykke tid, og nu bliver det også helt officielt sommer ifølge kalenderen. Det er en sejlivet myte blandt lystfiskere, at når vandet bliver varmt, så kan man kun fange havørreder om natten. Dette er helt forkert! Dog skal man være opmærksom på, at det ikke er alle pladser, der kaster fisk af sig i varmen.

Jack Schultz er et kendt ansigt blandt havørredfiskere på Fyn og har i over femogtyve år fisket hard core efter havørreder langs de fynske kyster. Det er de aktuelle forhold der afgør, om Jack vælger at fiske med spin eller flue. Når vandet begynder at bliver varmere sidst på foråret og hen mod sommeren, er det Jacks erfaring, at blink fanger bedre end flue, når der fiskes om dagen.

Jack Schultz fisker koncentreret og holder hele tiden øje med de små tegn der afslører at der er fisk i området

Havørrederne jager ofte tobiser over sandet, og mange gange går det voldsomt for sig. I disse situationer er et Stripper blink eller en stor tobiswobler næsten alt andet overlegent. Man skal ikke være bange for at spinne for hurtigt ind, fortæller Jack. Fiskene skal nok nappe agnen, hvis de vil æde.

De fleste ved at strømfyldte rev eller kyster med dybt vand tæt på land, regnes som klassiske kystpladser til havørredfiskeri om sommeren. Hvad mange ikke ved er, at der på de klassiske forårspladser med badekar eller revler, kan dyrkes et rigtigt fint sommerfiskeri efter havørred.

Det er fluestangen der vælges når der skal jagtes havørreder i badekarrene i sommervarmen

Sommerfisk på de klassiske forårspladser

I disse badekar finder man mindre havørreder – fisk op til halvtreds centimeter – der nærmest ”bor” fast i området. Jeg kalder disse fisk for ”standfisk”, da de jager fødeemnerne i tangen og ikke tager på raids efter tobiser på de åbne sandområder.

Standfiskene kan være svære at finde, og der skal noget opsøgende arbejde til, men netop det er en dejlig udfordring, ifølge Jack. Fiskene kan fanges hele dagen over hele sommeren, men tager man fisk med hjem, så er de væk, og så kommer der ikke bare en ny og overtager pladsen.

Tilslag! – Så er den der!

De havørreder man finder i badekarrene tager farve efter tangen. Med andre ord tilpasser de sig omgivelserne og anlægger en mørkere farve som en slags camouflage (skal ikke forveksles med fisk i gydedragt). Disse fisk er oplagte at jagte med fluegrejet, da de som sagt bliver indenfor et beskedent område.

Der er tale om opsøgende arbejde, så det er bare med at komme i de åndbare waders og så ellers komme ud over stepperne med fluestangen, opfordrer Jack. Jeg tror ikke, at de kan fanges om natten, men skal være ærlig og sige, at jeg ikke har forsøgt. Men i sagens natur forbindes natfiskeri med forholdsvis stationært fiskeri, så opsøgende og mobilt fiskeri om natten vil være helt uortodokst.

Flex på fluestangen

Mådehold er altså en god idé, når man fanger fisk i badekarrene om sommeren. Men når det er sagt, så bør man unde sig selv at tage en enkelt eller to fisk med hjem til middagsbordet. Det er super gode spisefisk, afslører Jack.  Havørrederne her spiser rejer, og hvad der ellers lever i tangen, og kødet er postkasserødt. De store havørreder ernærer sig ofte af brisling og andre fisk og er helt hvide i kødet. De ”hvide” har ikke samme kvalitet som mad, som de ”røde” har.

Jack Schultz med en fin sommerørred

Standfiskene i badekarrene lever af alt det gode, som findes her. Det er primært rejer og kutlinger, men kan også være børsteorm. Derfor er der mange forskellige fluer, der kan fungere til dette fiskeri, men mine egne favoritter er kutlingefluer i brune nuancer, slutter Jack af.

Knæk & Bræk med havørrederne i sommervarmen!

>>>> Følg Specineers.dk på Facebook >>>>

Læs flere artikler om havørredfiskeri her

Kutlingefluer i brune nuancer er Jacks favoritfluer til sommerfiskene i badekarrene
https://www.facebook.com/specineers.dk/