Tjekkisk Fiskeeventyr

Af Arthur Wurtman

Billund lufthavn tirsdag 2. juli. Sindet er fiskelykkeligt og forventningerne store. Der er afgang 11.30 og destinationen er Prag.

Mission: Karpefiskeri i Tjekkiet med to tjekkiske forretningsvenner, Petr og Michal. Herefter mallefiskeri med 3 unge fiskegutter, Radoslav, Jiri og John.

Plan: Dag- og nat fiskeri. Overnatte i Guds skønne frie natur under åben himmel. Det glæder jeg mig gevaldigt til, da jeg elsker udendørs livet.

Karpesø I Tjekkiet

Jeg ved, at vi skal fiske efter maller i Elben i nærheden af Pardubice, men karpefiskeriet er for mig ukendt, da vores ønskede sø, Katlov, er booket seks måneder frem.

Men alt er organiseret af de tjekkiske gutter, og det er spændende med de karper…. Hvad skal der ske og hvor henne?

Valget er faldet på en sø i nærheden af Sezemice. En ældre og privat grusgrav der skulle huse pænt store karper, får jeg fortalt. Der er sørget for en guide, som sørger for grej og de gode pladser.

Jeg har absolut ingen erfaring med malle fiskeri. Min sidste karpe fangede jeg for 35 år siden, og den var ca. tyve centimer lang. Men jeg husker meget tydeligt, da jeg var helt lille dreng, når jeg var med min far ”Papa Wusti” på karpefangst.

Mallefiskeri i Elben

Mallerne

Efter en god køretur fra Prag til Pardubice, er det afsted til Elben og fiske efter de fine maller.

Vi starter ved 19 tiden og sejler ud i to gummibåde. Selvom vi har ekkolod, så vi kan se fiskene, er det absolut ikke ensbetydende med, at vi også fanger de fisk, vi ser. Det er nok noget mange lystfiskere har prøvet.

Der kommer maller forbi i størrelsen én til halvanden meter. Bider de? – bider de ikke? Det er MEGET spændende!

Agnene er regnorm, levende skaller og igler. Gutterne har medbragt en ”klonker”, som er et remedie, der benyttes til at lokke mallerne til. Det er lidt sjovt, at ham der ”klonker” skal have en handske på og dette spørger jeg ind til. Svaret er at nogle gange kommer der maller op og vil tage ”klonkeren”, som de bliver tiltrukket af…….

Klonkeren er et værktøj der benyttes til at lokke mallerne til

Det kan godt gøre av og give stor skade at blive bidt af en halvanden meter lang malle i hånden, og jeg tør slet ikke tænke på et ”JAWS” chok man kunne få!

Efter ti minutters fiskeri er den første malle klar til at komme ombord. Fisken, der måler mellem 50 og 60 centimeter, huggede på regnorm.

Malle!
Turens første malle er en realitet

Så går det skridt for skridt med det ene hug efter det andet. Mallerne er dog ikke nemme at få kroget, og indimellem spørger vi også os selv om det er maller, der hugger hver gang? Det er sikkert aborrer, gedder skaller etc.

Mallen har nogle flotte farve marmoreringer på kroppen!

En halv times tid senere lykkes det at lande endnu en malle. Denne fisk huggede også på regnorm, dog var det et mindre eksemplar på bare 40 centimeter.

Endnu en malle har nappet regnormen

Selvom vi kan se nogle pæne fisk på ekkoloddet, får vi dem ikke til at bide. Vi slutter ved solnedgang og har fået en god en på opleveren, selvom det kun blev til to mindre maller.

Solen er på vej ned og første fiskedag er ovre

Karperne

Grusgraven, der er destinationen for karpefiskeriet, er meget smukt beliggende, og vejret kan ikke være bedre! Vi starter fiskeriet ved middagstid, da vi først skal hente en masse proviant til grillen og til tørsten, for sidstnævnte er stor!

Uden mad og drikke….

Guiden har sørget for boillies i mange forskellige varianter og disse bliver agnet op på de fire stænger, vi fisker med. Agnene kastes ud, og så er det bare med at vente.

Så er der agnet op til karperne

Der sker så bare ikke så meget…….de næste 7 timer!!! Ingen fisk!? Er vi blevet ”snøret”?

Vi springer i søen og bader. Det var varmt, og der var vand – skønt.

Life is Goooooood!

Ved 20 tiden spiser vi aftensmad, og guiden forbereder os på, at der snart kommer til at ske noget, nu det bliver mørkere. Klart, hvis der ellers er fisk??? tænker vi.

Jeg er ved at blive utålmodig, for vi har fisket i næste otte timer uden et hug!

Klokken 21.06 går jeg ned til stængerne, nærmest som om jeg havde en særlig fornemmelse. Der går ti sekunder og så bliver linen bliver flået af hjulet. Bidmelderen går helt amok, jeg giver tilslag og så er det fisken, der går amok…..

Den første karpe er på vej mod nettet

Vi er i ekstase. Endeligt!!

Hvad er det, hvor stor er den???? Lystfisker adrenalinen pumper fantastisk og ubeskriveligt.

Den sidder godt på. Den er tung og sej. Det er gode tegn med hensyn til størrelsen.

Efter godt 15-20 minutters kamp er fisken klar til at blive landet og hold da op en smuk fisk!

Min største karpe til dato – på det tidspunkt…

En utroligt smuk fisk med en fantastisk form og hale.

Så lykkedes det at få en karpe på land

Derefter går det ellers bare derudaf med hug og hvinende hjul i et vildt tempo. Nu er det Michals tur til at fighte karpe. Det er hans første karpe nogensinde, og han har ikke haft en fiskestang i hænderne i 25 år! Han får helt sikkert 10,0 point i ”fiskestil”.

Desværre presser han fisken for hårdt lige da den skal nettes og den mistet…. Satans!

Fish on!

Yderligere tre fisk hugger og undslipper os inden vi går til køjs ved 22 tiden.

Vi ligger os til at sove i Guds frie natur under den smukkeste stjernehimmel, man kan forestille sig. Jeg er så euforisk, at jeg bare ikke kan falde til ro. Mit ur fortæller mig, at jeg først falder i søvn kl. 03. med et lille bip….

Mørket sænker sig over den tjekkiske karpesø

Jeg bliver vækket igen kl. 05 af et noget højere bip. En bidmelder afgiver det fedeste diskolys og et hvinende hjul, der bare ikke vil stoppe.

Totalt søvnig og fortumlet får jeg fat på stangen – og yes, den sidder der.

Mine fiskevenner snorker bare videre, så gode råd er dyre, for denne fisk er virkelig tung!

Heldigvis vågner guiden hurtigt og kommer mig til undsætning. Vi fighter igen 15-20 minutter inden den smukkeste karpedame kommer op. Hun er noget tyk, og den første jeg fangede er også smukkere, syntes jeg. Selvom denne er større.

Karpen vejer 13,7 kg og den glade fanger er meget forpustet og igen lidt chokeret…. på den gode måde.

Arthur med sin PR karpe

Dette bliver den sidste fisk vi fanger, for jeg skal afsted og nå et fly hjem kl. 10.00.

Fantastisk tur og en kæmpe oplevelse med skønne mennesker i Tjekkiet. Kan varmt anbefales!

Artiklen er skrevet til ære for min far ”Papa Wusti”, der elskede karpefiskeri.

Arthur Wurtman

>> Følg Specineers.dk på Facebook <<< (åbner i en ny fane)">>>> Følg Specineers.dk på Facebook <<<