Åbningsfiskeri i Grønbæk Put & Take

For et par uger siden annoncerede mine gode venner, Kennet, Trine og Dennis, at de havde overtaget forpagtningen af Grønbæk Put & Take i Midtjylland. Samtidigt fulgte der en invitation til at komme og deltage i åbningsfesten, eller åbningsfiskeriet om man vil.

Michael, Tim og jeg kører fra Odense tidligt lørdag morgen, og på vejen drikkes der kaffe og snakkes om gode put &take agn. Vi snakker selvfølgelig også om, hvad vi kan forvente af det forestående arrangement. Selvom det ikke er en putkonkurrence, så er der rigtigt mange lighedspunkter.

Grønbæk har på deres Facebook side offentliggjort, at der sættes 370 kilo ørreder ud i søerne op til åbningen. Heriblandt er der flere regnbueørreder over ti kilo. Sådan noget rygtes hurtigt, og når vejrudsigten samtidig ser god ud, så skal der nok komme mange mennesker til Grønbæk.

Folk er mødt tidligt op ved Grønbæk Put & Take for at sikre sig en god plads

Vi ankommer til søen ved 8.30 tiden, og det er halvanden time før fiskeriet skydes i gang. Parkeringspladsen er allerede fyldt helt op, men vi får da bilen klemt ind et sted. De første fiskere er allerede mødt op kl. 7 for at sikre sig den bedste plads.

Går man en tur rundt om de to søer iført poloraidbriller, så er det tydeligt at se, hvor det bedste område er. På trods af at fiskene blev sat ud for et par dage siden, så har de klumpet sig sammen i den ene ende af den ene sø. En stor gruppe guldørreder cruiser rundt her, og fra tid til anden er en anden ørredart oppe og bryde overfladen.

Med et par stænger ”holder” vi vores pladser, som er lige på kanten af det ”gode område”. Derefter er der rigeligt med tid til at få indløst fiskekort, hilse på de nye forpagtere, snakke med gode fiskevenner og ikke mindst drikke kaffe.

De fremmødte lystfiskere venter tålmodigt på at fiskeriet skydes i gang
Kennet Berthelsen er en af de nye forpagtere af Grønbæk Put & Take og han vil have sin daglige gang ved søerne

Da der bliver disket op med kage, bliver bjælkeskuret pludseligt det mest populære sted at være. Masser af fisk i søerne, kaffe og kage – det er svært at klage!

Kaffe og kage – så er der ingen der kan klage!

Minutterne snegler sig af sted, men det giver god tid til at danne sig et billede af Grønbæk Put & Take. Stedet ligger virkeligt naturskønt, og der er ingen tvivl om, at det er et lille hyggeligt sted. Her kunne jeg godt forstille mig at gå og fiske en smuk majdag, hvor alle træerne er sprunget ud.

Når jeg er ude og fiske, kan jeg godt lide at have fiskepladsen mere eller mindre for mig selv, så det her med at stå skulder ved skulder og fiske, er ikke noget der tiltaler mig. Men det er præmissen i dag, og det har jeg forberedt mig på.

Fiskene har gået flere dage uden mad og uden at blive forstyrret. Når fiskeriet går i gang, vil fiskene i starten gå amok på alle de agn, der kommer flagrende forbi dem. Efter lidt tid vil fiskeriet dø ud, og fiskene vil trykke sig over bunden. Min taktik er at starte ud med et farvestrålende gennemløbsblink med en monoton gang. Når fiskeriet dør ud, vil jeg skifte over til at fiske med regnorm, der fiskes dybt under et flåd.

Grønbæk Put & Take er en lille Midtjysk naturperle

Der bliver ved med at strømme folk til, og da vi nærmer os starttidspunktet for fiskeriet, er der omkring 150 mennesker, der har indfundet sig ved Grønbæk Put & Take. Utålmodigheden stråler ud af de forsamlede lystfiskere, og sekunderne går langsommere og langsommere.

Jeg er spændt på, hvad der sker når startsignalet lyder. Det bliver alle mod alle, og alle vil gerne fange de fisk, de kan se. Derfor forudser jeg, at folk vil kaste på kryds og tværs af hinanden i vildskab, med det resultat at en masse liner vil filtre sig ind i hinanden. Der er mange, der står med UL grej og med en stærk fisk for enden af linen, kan sådan en fisk godt tage en god tur på tværs af en masse liner.

Så er klokken ti, lyder et råb, og i næste nu flyver en sværm af endeagn gennem luften som missiler over en krigsramt by. Der går ikke mange sekunder før de første tre stænger bøjer faretruende, og straks efter får de følgeskab af flere stænger med flex.

Folk står skulder ved skulder i det område fiskene har samlet sig

Mange af mine sidemænd er erfarne put & take konkurrencefiskere, og der går nærmest maskinfiskeri i det. Bremserne på hjulene er hård spændt, så fiskene kranes hurtigt ind, nettes og aflives. Et splitsekund efter har de atter agnen i vandet. De ved, at det er med at kende besøgstiden og fange fiskene, mens de er i hopla.

Fiskeriet går helt amok I starten, som forventet

Det er et helt inferno af liner i luften, fisk der plasker rundt i deres forsøg på at komme af krogene, og stakken af fisk på stien bag os der bare bliver større og større. Alle vil gerne have deres agn ud i området, hvor en stor del fisk har klumpet sig sammen. Så folk har også klumpet sig sammen, og på et langt stræk er der mindre end en meter mellem hver mand. Til venstre for mig begynder folk at kaste mere og mere skråt for at komme tæt på det forjættede område med fisk.

Der landes fisk i ét væk!

Flere fiskere har allerede landet mellem tre og fem fisk, og det eneste jeg har mærket, er andres liner. Jeg er overrasket over, hvor lidt linekludder der egentligt opstår, men må samtidigt erkende, at denne type fiskeri ikke er noget for mig. Det er virker lidt som at stå og skyde fasaner direkte på foderpladsen, mens de spiser. Jeg elsker at fighte med fisk, og synes det er synd at se fisk, der bare bliver flået på land.

Lidt væk får Charlie et godt hug, og det er en super stærk fisk, der kæmper vildt. Den kommer ikke bare lige på land, som mange af de andre fisk. Det viser sig at være en super flot tigerørred, der vejer 4,24 kilo. På stien ligger der regnbueørreder, guldørreder, tigerørreder og et par enkelte kildeørreder og brødding, men jeg har ikke fanget noget.

Charlie kæmper med en stærk fisk
Charlie med en flot tigerørred på 4,24 kilo

Der må ændres taktik, så jeg sætter en Snapshot gennemløber på i grøn/pink. Denne agn har nogle vildere bevægelser, og samtidigt kan jeg fiske den lidt dybere. Det er godt valg, for efter fem kast med den nye agn, får jeg hug. Først skal jeg lige forvise mig om, at det ikke er en andens line jeg har fanget, og så kan jeg nyde fighten.

Fisken kæmper godt, og heldigvis har jeg god plads til at kæmpe med den. Så det bliver en god oplevelse, der krones af, at det er en ny PR i tigerørred på 2,1 kilo. Til venstre for mig lander en lystfisker en flot regnbueørred, og glæden lyser ud af ham, for det er også en PR.

Ny PR tigerørred til David på 2,1 kilo
Stangen krøller helt sammen bag vægten af fisken
Der var mange der fik nye personlige rekorder ved Grønbæk på åbningsdagen

Til højre for mig fisker Tim, og han er ved at være en kende frustreret. Det spiller sgu ikke for mig i dag, konstaterer han. I næste nu får han dog hug, men hans påstand kommer til sin fulde ret, da linen knækker lige inden, han skal lande fisken.

Sekundet efter at dette billede er taget, sprænger linen desværre

Fiskeriet begynder at dø ud, og der bliver længere og længere mellem at folk står med flexede klinger. Jeg tager en pause fra fiskeriet og går en tur rundt om søen for at se, hvad der er kommet på land. Den første store fisk jeg ser, er fanget af en ung gut ved navn Daniel.

Daniel med en stor regnbueørred

Tæt på Daniel står Anders, der har landet en fin stribe fisk med en regnbueørred på lige under ti på toppen. Lidt længere henne langs bredden møder jeg to af Team Grønbæks tre medlemmer, nemlig Kennet og Dennis. De står og lykønsker en dreng med fangsten af en ti kilos regnbueørred.

Anders med en flot regnbueørred, der vejer lige under 10 kilo
En ung storfanger med favnen fuld af en regnbueørred på ti kilo!

Tilbage på min plads rigger jeg om og fisker nu passivt med et par regnorm på krogen fisket under et flåd. Det er efterhånden tyndet lidt ud i fiskere, og dem der er tilbage fisker mindre koncentreret eller står og snakker. Jeg er fuldt optaget af en samtale, da Tim brøler at mit flåd er forsvundet.

Nu følger en rigtig fin fight – til dels fordi bremsen ikke står for stramt – og til dels fordi det er en fin fisk. Michael står og filmer fighten med mobilen, og Søren fra Justfishing.dk støder også til med sit kamera. Jeg føler mig som en filmstjerne, mens jeg hygger mig med fisken for enden af linen.

Dagens anden fisk for mit vedkommende kommer på land, og det er en regnbueørred på fire kilo rent. Det er fedt med lidt flex, men ligeså fedt at min taktik med regnormen virkede.

Når fiskepresset bliver hårdt, så kan en god gammeldags regnorm være det der skal til for at fange fisk

Nu er der tyndet meget ud af fiskere omkring søerne, og dem der er tilbage fanger ikke rigtigt noget. Inden turen går tilbage mod Fyn, tager jeg en snak med Trine, Dennis og Kennet, der er de tre nye forpagtere af Grønbæk Put & Take. Kennet er velkendt ansigt i lystfiskerkredse, da han driver fiskebloggen Lystfiskeren.net. Trine og Dennis er parret bag Vesthimmerlands Put & Take, og de har på få år opnået et positivt ry med deres sø længere nordpå.

Folkene bag Grønbæk Put & Take, fra venstre mod højre er det Dennis, Trine og Kennet

De tre fortæller om baggrunden bag overtagelsen af Grønbæk, og hvad deres fremtidsplaner er med området. Denne historie kan læses i majnummeret af Fisk & Fri, men i mellemtiden kan du aflægge Grønbæk Put & Take et visit, for det er virkeligt et super lækkert område.

Følg Specineers.dk på Facebook!

Dagens resultat for Specineers