Akkoi Microblink – omgærdet af mystik og hype

Sponseret indlæg

For små to år siden ramte de russisk udviklede microblink, Akkoi Reflex det danske marked under megen mystik og hype. Blinkene har allerede fået mange tilhængere blandt danske put & take fiskere og har landet mange ørreder ved de danske ørredsøer. Men hvem står egentlig bag blinkene, hvilke karakteristika har blinkene og hvordan fiskes de bedst? Disse spørgsmål vil blive besvaret i denne artikel.

Akkoi blinkene har indtaget de danske put & take søer med storm!

Akkoi er et russisk fiskegrejsfirma, der laver grej til dels aborre- og geddefiskeri, og dels til ørredfiskeri. Der er mange put & take søer i Rusland, især i området omkring Moskva, og det er én af forklaringerne på, at der kommer meget ørredgrej fra netop det land. Put fiskeriet derovre minder meget om det tyske, forstået på den måde, at det er mindre fisk, op til et kilo og max halvandet kilo, der sættes ud. Akkoi er et forholdsvis lille firma, og de er indtil videre kun på det russiske-, tyske- og danske marked. Kommunikationen med firmaet foregår med korte sætninger på engelsk, og derfor har det desværre ikke været muligt at få oplysninger om firmaets historie.

Endnu en regnbueørred der ikke kunne stå for et Akkoi blink

I stedet har vi taget fat i den danske importør af Akkoi blinkene for at blive en lille smule klogere på disse microblink. Parret Trine Hedegaard Nielsen og Dennis Horn, der står bag Vesthimmerlands Put & Take (og er medforpagtere af Grønbæk Put & Take), har tilføjet ”grejgrossist” til deres visitkort. Dennis fortæller her, hvordan dette eventyr begyndte:

Det startede med at Trine og jeg kiggede i vores tyske gæsters (ved Vesthimmerlands Put & Take) grejæsker og så, hvilke agn de havde. Vi tænkte, at det kunne være sjovt at få noget af det til Danmark. Det første selskab vi tog kontakt til, og fik vareprøver hjem fra, var en fuser. Blinkene var håndmalede og malingen krakelerede, så kvaliteten var simpelthen ikke god nok.

Cyclone blinket har en uimodståelig gang i vandet

Så researchede vi videre på nettet og faldt over det russiske firma Akkoi. Dem tog vi kontakt til og fik tilsendt nogle prøver. Vi var meget overraskede over kvaliteten, husker Dennis. Blinkene var allerede monteret med to springringe og en god enkeltkrog fra Mustad, som ikke skal skiftes ud, så snart du har købt et nyt blink. Det bedste er dog en super hård coating på malingen, der gør, at du kan slå på blinket med en hammer uden at det får skrammer (blinket bøjer, men malingen bliver siddende).

Put & Take branchen i Danmark er lille og alle kender alle. Vi ville helst ikke have, at det var os som personer, der skulle promoveres og fremhæves, men derimod produktet og kvaliteten på dette. Derfor valgte vi at iføre os masker og lade det være hemmeligt, hvem der stod bag. Der blev oprettet en Facebook side, hvor lokaliteten blev sat til Odense, for at lægge et røgslør over, hvor vi hørte til.

Akkoi blinkene blev præsenteret på det danske marked under megen mystik og hype

Dernæst tog vi kontakt til to butikker, som vi havde tillid til ikke ville offentliggøre, hvem vi var, før vi var klar til det. Butikkerne fik produkterne ind i deres sortiment, og så gik det stærkt. Det gik sindssygt stærkt, understreger Dennis med et stort smil på læben. Vi havde ingen forventninger til, hvordan det skulle gå, så det var en stor og positiv overraskelse, at vi på de første tolv måneder solgte 25.000 Akkoi blink.

Mystik og hemmeligholdelse

Det er gået stærkt, og det har været en helt vild rejse, fortæller Dennis. Vi fik nogle testfiskere i gang med at prøve blinkene. For ikke at afsløre hvem der stod bag, så sendte jeg pakker til disse personer fra Herning, Odense eller København, når jeg besøgte disse byer i forbindelse med mit arbejde. Først efter seks måneder inviterede vi vores testfiskere til at mødes. Mødet foregik ved en put & takesø og først der, afslørede vi overfor dem, hvem vi var. To måneder senere, til en messe i Aars, offentliggjorde vi over for offentligheden, at det var os der stod bag.

Dennis Horn har smidt masken og det er nu offentligt kendt at det er Dennis og hans kone Trine, der står bag Akkoi i Danmark

Vi ville gerne sælge vores blink, men kunne af andre blive opfattet som konkurrenter, fordi vi selv har en put & takesø. Der er flere af vores sø-kollegaer, der sælger vores produkter, faktisk har vores nabosø, Gunderup Fiskesø, taget fuldt sortiment ind i deres butik. Det var måske ikke sket, hvis vi ikke havde grebet det sådan her an, funderer Dennis.

Pulse gummidyrene fra Akkoi er suveræne at montere på blinkenes enkeltkrog

Mystikken omkring Akkoi og hvem der stod bag, blev en lige så stor del af hypet, som produktet var, og så har blinkene jo vist sig at fange rigtig mange fisk. Sidenhen har vi udvidet sortimentet med Pulse gummidyrene, som også er blevet en kæmpe succes. Når man monterer et gummidyr på blinkets krog, får blinket en helt anden gang i vandet. Især specialørrederne er vilde med kombinationen af blink og gummidyr, måske fordi det så mere ligner et naturligt bytte.

På bagsiden af Pulsepakken kan man se de forskellige måder at agne gummidyrene på. De kan monteres som dropshot, på krogen efter blinket eller klippet over, så det kun er halvdelen, der kommer på krogen. Det giver blinket en ny gang, hver gang man monterer gummidyret på en anden måde på krogen. Man kan også sætte krogen igennem kuglen midt på gummidyret, og det vil igen give en helt anden gang, forklarer Dennis.

Spoon Booster – gummidyrene kan monteres på forskellige måder og dette giver blinkene nye gange i vandet

Vi startede med at have blinkene i ti forskellige farver, og med de seks nye farver vi introducerede i februar i år, er vi oppe på at have fem forskellige blinkmodeller, der hver fås i 43 forskellige farver, så der er meget at vælge imellem. Mange af blinkene er spækket med uv farver og glow in the dark, og generelt set er der bare mange interessante og unikke farvekombinationer, fortæller Dennis.

Blinkene koster 39 kr. i vejledende udsalgspris (alle modeller), og det kan kun lade sig gøre at sælge et højkvalitetsprodukt til den pris, fordi det her er en hobby for os. Både Trine og jeg har fuldtidsjob og skal ikke leve af at sælge blink. Akkoi produkterne forhandles i fem butikker i Danmark, og det er planen, at vi skal have én forhandler mere.

Specialørreder er vilde med Akkoiblink boosted med et gummidyr (Foto: Dennis Horn)

Det er vores filosofi, at vi kun vil have seks butikker til at sælge blinkene. Så har de enkelte butikker et større salg, og det øger chancen for en genbestilling hos os. Vi har fire forhandlere i Jylland, en på Fyn og søger en forhandler på Sjælland. Sælger du fiskegrej på Sjælland, og kunne du tænke dig at få Akkoi i sortimentet, så skal du ikke tøve med at tage kontakt, opfordrer Dennis.

Firmaet Akkoi er faktisk blevet splittet op i to firmaer. Blink og gummidyr fortsætter under navnet ”I am”. Akkoi har stænger og liner. Designet er det samme, og det er kun det lille tryk i hjørnet på indpakningen, der er forskellig. Akkoi navnet er stadig trykt ind i blinket. Vi fortsætter med at hedde Akkoi Danmark, for det er det vi har bygget branded op omkring.

Akkoi har skiftet navn til “I am”

Akkoi blinkene

Mads Ramshøj Stentoft, der er en af testfiskerne af Akkoi blinkene, fortæller i det nedenstående om karakteristika for de enkelte blink.
Akkoi (I am) blinkene findes i følgende fem modeller, der har fem forskellige gange i vandet:

Hobo 2,3 gram (2,9 cm)
Cyclone 2,6 gram (3,2 cm)
Legend 3,1 gram (3,5 cm)
Crystal 3,6 gram (4 cm)
Element 4,8 gram (4,2 cm)

Akkoi modellerne er (fra venstre): Hobo, Cycklone, Legend, Crystal og Element

Hoboen har den klassiske koniske blinkform som vi kender, bare i en meget lille udgave. Blinket har en stille vuggende gang, hvor forenden på blinket går op og ned, mens bagenden slår fra side til side. Lige meget hvor hurtig, eller langsom, din indspinning er, så har blinket den samme gang i vandet.

Hobo er god til spotfiskeri på de varme sommerdage, da blinket synker langsomt i vandet. Blinket er dog også super effektiv fisket efter glas eller synkende bombarda. Her kan du få det længere ned i vandsøjlen, eller helt ned til bunden, hvor det kan fiskes mega langsomt.

Blinkene fås i 43 forskellige farvevarianter og en del er med uv farver eller glow in the dark

En af Mads´ favoritter er Cyclone blinket, der nærmest er lidt spidst dråbeformet. Når man ser dets gang i vandet, forstår man godt, hvorfor den bliver kaldt cyclonen, for den flakker helt vildt og har en voldsom gang, hvor den sender trykbølger ud i vandet, forklarer Mads.

Legend er i princippet en større udgave af Hoboen og er et godt allround blink. De 3,1 gram som blinket vejer, kan du kaste med på en almindelig spinneudrustning, men Hoboens 2,3 gram skal du have noget mere specielt grej for at kaste med.

Der er en farvevariant til enhver situation (Foto: Erik Tveskov)

Crystal er bedst sælgeren af flere årsager. Vægten på 3,6 gram og dens udformning gør den genial at kaste med. Alle kan kaste langt med den, uanset hvilken stangtype man har. Blinket har en bred bæreflade i enden, har en vuggende gang og ved spinstop roterer den ud til siderne. Tanken bag blinket fra Akkois side, da de udviklede blinket var, at blinkets silhuet skulle imitere et insekt (med vinger) på vej ned gennem vandet. Om det er blinkets imitation af et naturligt fødeemne, der er udslagsgivende, skal være usagt, men blinket fanger utrolig godt.

Element på 4,8 gram er det største af blinkene. Vægten er ikke stor i forhold til andre put & take agn, som for eksempel gennemløbere, men det virker bare stort i forhold til de andre blink i Akkoi serien. Blinket er at foretrække til vinterfiskeriet, men skal ikke undervurderes til sommerfiskeriet. Det kommer hurtigt ned i vandsøjlen, har en let vuggende gang og kan fiskes mega langsomt hen over bunden. Det er som om, at ørrederne nærmest støvsuger blinket op.

Gulørreder elsker også Akkoi! (Foto: Dennis Horn)

Vi har været vant til at kunne fiske langsomt med diverse gennemløbere, men med Hobo, Crystal og Cyclone kan vi nærmest slæbe disse agn hen over bunden, og det er virkelig noget, der virker, for det er ofte marginaler, der gør forskellen om en ørred vil hugge eller ej, fortæller Mads.

Når man fisker tæt på bunden oplever man ofte at få grøde på, når man fisker med en trekrog. Med en enkeltkrog sætter der sig lidt mindre grøde på krogen, men sætter du et gummidyr på, så får du endnu mindre grøde på krogen, når du trækker blinket hen over bunden. Det er bedre at blinket rammer bunden to-tre gange på vejen ind, end at det ikke gør det.

Det er ikke dumt at have et bredt udvalg af Akkoi blink i sin spoon wallet

Blinkene kommer i et væld af lækre farver, og der er noget for en hver smag og til en hver situation. Uanset variant af blink, så er det dog farven R13, der er den mest velfangende. For at teste malingens holdbarhed lagde en af testfiskerne et blink på en bænk ved en put sø og slog på det med sin massive priest. Blinket lavede et mærke i bordet, men lakken var intakt, afslutter Mads for at understrege blinkenes kvalitet.

Dette var en gennemgang af Akkoi blinkene. Følg med på Specineers.dk hvor der løbende vil komme nye lignende præsentationer af forskellige agn til put & take fiskeri.

Stik Specineers.dk et Like på Facebook!

Læs flere artikler om Put & Take fiskeri her (åbner i nyt vindue)