Så er der hornfisk!

Jeg står i mine egne tanker og nyder det dejlige forårsvejr. Solen skinner, og temperaturen får én til at tænke på sommer. Vandet når mig til livet på mine waders, og blinket spinnes ind i et jævnt tempo, der varieres med en masse spinstop.

Lige foran mig er der ren sandbund, men femten meter længere ude glider ålegræsbælter over i områder med tang. Netop som jeg filosoferer over at solens stråler, der ses på sandet, ligner en naturlig mosaik, kommer fem aflange mørke skygger svømmende i høj fart med retning mod mit blink.

Så er årets første hornfisk en realitet!

Fiskene vender rundt lige ude foran mig og svømmer tilbage mod det mørke område med tang, som de kom fra. Hornfisk! Så er de altså her. Ud af øjenkrogen ser jeg Jesper stå med flex på stangen. En fisk plasker rundt foran ham og bliver efterfølgende kanet på land.

Vi er egentligt ude for at fiske efter havørred, men for os er hornfiskene i dag en positiv oplevelse. De giver lidt flex på stængerne, nu hvor ørrederne ikke gider at lege med, og så udgør de også et lækkert måltid.

Så er aftensmaden sikret

Danmarks uofficielle nationalfisk

Er der kommet hornfisk? Spørgsmålet dukker hyppigere og hyppigere op i forskellige lystfiskergrupper på Facebook her i løbet af april måned. Ingen anden fiskeart formår at få så mange mennesker ud og lufte fiskestangen herhjemme, og den er vel nærmest vores uofficielle nationalfisk.

Fra midt i april måned begynder hornfisken at dukke op herhjemme. De første er de største siger man, men denne fortrop kan være sværere at få til at hugge, da de har fokus på den forstående gydning. Hurtigt derefter ankommer de store stimer, og maj er topmåned for hornfisken.

Det er praktisk taget muligt at fange dem langs alle vores kyster. Dog er der altid nogle steder, der har større forekomster af hornfisk end andre. Dette er typisk steder, hvor man er tæt på dybt vand, for eksempel stensætninger og moler, hvor man kan kaste ud til en sejlrende. Områder med stærk strøm er også gode spots, og disse findes ofte ved smalle passager omkring øer, og hvor fjorde og bælter starter. Her koncentreres fiskene, og det samme gør mange lystfiskere.

Når hornfisken kommer, er der mange der tager på fisketur

I år er vi ramt af corona virusset, og alle de ting der følger med. Så husk nu at holde afstand til hinanden på de populære fiskepladser og vis hensyn til hinanden! Hornfisken kan stort set fanges langs alle vores kyster, og tager du ud til de pladser, hvor du normalt fisker efter havørred, så lur mig om der ikke også kan fanges hornfisk.

Her fanger man hornfisk

Hvis du ikke er så erfaren med fiskeri, at du ved hvor du skal tage hen, så aflæg din lokale fiskegrejsshop et visit, og få et par fif til nogle gode pladser. I det nedenstående kan du følge hornfiskens vej gennem de danske farvande, og her nævnes også nogle af de populære pladser at fange fiskene fra.

Når hornfisken gør sin entré til Limfjorden fra Nordsøen, kommer den til den første smalle passage med stærk strøm. Den lange mole ved Agger og høfterne ved Thyborøn er steder, hvor man kan komme i kontakt med fiskene. Fortsætter vi ind i Limfjorden er området omkring broen ved Oddesund og kajerne ved Ålborg og Nørresundby sikre pladser i det Nordjyske.

Molerne ved Skagen, Frederikshavn og Hanstholm er andre gode steder, sammen med molen ved Løkken og høfterne ved Lønstrup. I Vestjylland er sluserne ved Hvide Sande og Torsminde toppladser for de langnæbbede. Disse pladser er kendetegnet ved en smal og strømfyldt passage fra åbent hav ind til fjordene, men også af mange lystfiskere, der står skulder ved skulder. Dette kan godt blive en udfordring i år!

Når man rammer en god dag, kan der gøres store fangster af hornfisk

I den nordlige del af Østjylland er Havnø i Mariager Fjord og Udbyhøj i Randers Fjord sikre pladser. Djursland har rigtig mange gode kystpladser, og alle de kendte havørredpladser har også bundforhold, der tiltrækker hornfisken. Gjerrild, Fornæs og Sletterhage Strand er nogle af de steder, der kan fremhæves.

Havnen i Århus er også et godt spot i det østjyske sammen med Den Permanente og Fløjstrup Strand. Længere sydpå er Dæmningen ved Alrø i det yderste af Horsens Fjord en god plads. Ved indsnævringen af Lillebælt findes der tre rigtig gode pladser, nemlig Fredericia Havn og Ammoniakhavnen på jyllandssiden og Middelfart havn på Fynssiden.

Siø dæmningen i det sydfynske, molerne ved Knudshoved og Måle Strand er andre klassiske fynske hornfiske hotspot. Sjælland disker også op med mange gode steder, hvor det er muligt at få en god portion hornfisk på land. Halskov Rev ved Korsør, Sjællands Odde, Dæmningen ved Lammefjorden, Munkholmbroen i Roskilde Fjord, Hornbæk Rev er populære steder, men det mest kendte og velbesøgte sted er uden tvivl Kronborgpynten.

Hornfisken findes på de fleste pladser hvor man normalt fisker efter havørred

Sluseholmen i Københavns Havn er et yndet sted for storbyens lystfiskere, og længere sydover er Stevns og broen ved Guldborg sikre pladser, når man går efter steder med en stor koncentration af hornfisk.

Når man nu skal have stor fokus på at holde afstand til andre mennesker, så er det oplagt at man søger ud langs strandene, hvor der er masser af plads. Tag din nærmeste familie med på tur og nyd en picnic, eller grill nogle pølser på stranden. Hvis børnene keder sig med fiskeriet, kan de altid lege på stranden. Det er et sikkert hit blandt familiens yngste.

Der er ikke noget mere hyggeligt end en familiefisketur efter hornfisk, hvor man griller pølser på stranden!

Sådan fanger man hornfisk

Den helt klassiske metode til at fange hornfisk er spinnefiskeri med slanke og livlige blink, der efterligner tobis. Hornfisken er en hurtigsvømmer, der nemt svømmer sit bytte op. Dette, i kombination med at vi træffer hornfisken i de øvre vandlag, gør at agnen skal spinnes hurtigt ind. Gerne så hurtigt at blinket fra tid til anden bryder overfladen.

https://www.youtube.com/channel/UCX-G90kXzHW1QM8lGLW8grQ
Dagens sidste hornfisk

Man vil ofte opleve nogle hug, der nærmest føles som om at fiskene slår til agnen. Det er faktisk, hvad der sker i praksis! Hornfisken er lidt kluntet med sit lange næb, hvis den skal svømme en fisk op og sluge den. Men dens jagt foregår på den måde at den slår til sit bytte og vender om og sluger den skadede fisk.

Oplever man hug, men ikke får fiskene kroget, kan man med fordel lave nogle korte spinstop. Et spinstop betyder, at man stopper inspinningen et kort øjeblik for derefter at genoptage den. I det øjeblik man stopper med at spinne ind, vil blinket dale gennem vandet som en syg eller død fisk og vil ofte nå at blive samlet op af hornfisken, inden man påbegynder inspinningen igen.

På grund af sit lange næb kan hornfisken være svær at kroge. Et gammelt råd er at afmontere krogen fra blinket og binde et stykke nylonline på tre-fire centimeter mellem blink og krog. Den efterhængte krog giver en meget bedre krogningsrate.

Silkekrogen

I de senere år er Silkekrogen blevet et meget populært alternativ til kroge. ”Krogen” er lavet af en masse små tråde, der er bundet sammen og udgør et loop. I stedet for en krog på blinket monterer man silkekrogen. Hele konceptet går ud på at hornfiskens små tænder, der sidder tæt på det lange næb, vikler sig ind i tråden.

Med silketråden opnår man det bedste ”krogningsresultat” til fiskeri efter hornfisk. Metoden er genial, når man har mindre børn med ude og fiske. Ofte vil børnene gerne have at der sker noget, og med en silkesnor på blinket, kan man lade dem kaste med blink uden risiko for kroge på afveje.

Silkekrog øverst og “afstand” mellem krog og blink nederst. Begge dele forøger krogningsraten.

Bobleflåd og sildestykker er en anden klassiker til fiskeri efter hornfisk. Bobleflåddet køres på hovedlinen og med den lille stift, der sidder i den ene ende af flådet, justerer man den dybde som man vil fiske i. En meters penge mellem flåd og krog er generelt meget passende.

Krogen kan være en enkeltkrog eller en trekrog. Brug forholdsvis små kroge da hornfisken har en lille mund. Sild er en suveræn agn, og skærer man stykkerne som små vimpler, der er ca. en cm brede i den brede ende og tre-fire cm lange, så er man godt kørende, og så der nærmest garanti for at få en stribe hornfisk på land!

Så simpelt kan det gøres: Et bobleflåd og en lille trekrog. Brug små sildestrimler eller kyllingehjerter som agn

Et alternativ til sildefileter, er kyllingehjerter. Køb kyllingehjerterne hos købmanden og opbevar dem i fryseren. Så har du altid agn lige ved hånden i hornfiskesæsonen. Skær hjerterne i strimler og fisk dem på samme måde som med sildestykkerne nævnt ovenfor.

Er man til mere aktivt fiskeri kan man også fiske sildestrimler efter et bombardaflåd. Brug et bombarda set up som du ville bruge til havørredfiskeri (eller til put & take fiskeri) og erstat fluen med en lille krog, der agnes med en lille sildestrimmel. Tacklet spinnes langsomt ind.

Fiskeri efter hornfisk fra båd er både sjovt og effektivt

Fluefiskeri efter hornfisk er super sjovt! Det oplagte vil være at benytte sig af tobisimitationer, og disse fungerer da også fint, men faktisk er små rejefluer manges foretrukne fluevalg, når de langnæbbede skal jagtes med fluegrejet.

Har man mulighed for at komme ud i en båd eller jolle, kan man gøre rigtig gode fangster. De føromtalte metoder fungerer fint fra både drivende eller opankret båd. Man kan også trække blink efter båden, mens man sejler. Er det de største hornfisk man går efter, kan det klart anbefales at tage ud i båd og jagte dem længere fra land.

Jagter du din første havørred eller har du brug for lidt tips og tricks til at fange flere havørreder? Så se med i denne film! Husk at abonnere på Specineers YouTube Kanal!