MUSH – Gennemløbsblink til put & take fiskeri

I 2019 blev det dansk udviklede gennemløbsblink MUSH introduceret til de danske put & take fiskere, og her får du historien bag denne effektive agn.

Opfinderen af MUSH gennemløberen hedder Tim Mathiasen. Tim har dyrket put & take fiskeri i mange år og er et kendt ansigt i put verdenen. Gennem årene har han haft mange forskellige agn og agntyper i hænderne og for enden af sine liner. Med baggrund i sin erfaring har Tim en klar forestilling om, hvad det er ørrederne i put søerne gerne vil have, og det er det, han har villet opnå med MUSH.

En god stribe regnbueørreder der ikke kun stå for en MUSH

Foruden sin lidenskab for fiskeri så elsker Tim også at nørde med at udvikle fiskegrej. Projektet med MUSH´en startede bare for sjov, indleder Tim. Når jeg skal tænke på noget andet og koble af, så sidder jeg bare og filer, hamrer og banker, og nogle gange kommer der noget brugbart ud af det, griner han.

Der er blevet lavet så mange gennemløbere, der ligner hinanden, så jeg ville lave noget, der ikke lignede alt andet. Agnen skulle ikke bare se anderledes ud, men skulle også fungere og fange fisk, reflekterer Tim. Det gik jeg og hyggede mig lidt med at udvikle på.

Tim Mathiasen er manden bag MUSH gennemløberen

Når man har en ide om, hvad det er ørrederne oftest reagerer på, har man en god fornemmelse af, hvordan man vil have blinket skal gå i vandet, for at man tror på det og vælger det blink hver gang. I mine øjne kan ørrederne godt lide noget, der er monotont. Et fødeemne der går monotont, og som de kan regne ud. Det skal ikke være noget, der lige pludselig drejer rundt om sig selv. Så det handlede om at finde en form, der ville gå monotont hele tiden og uden at synke for hurtigt, forklarer Tim.

MUSH gennemløberen findes i versioner der blandt andet er ensfarvede eller to-farvede

Mange vil nok sige, at MUSH´en ligner andre gennemløbere, og det gør den selvfølgelig også hvis man bare kigger på, at den er oval og har et hul igennem på langs, hvor linen kan gå igennem. Dette er jo en præmis for et gennemløbsblink, og en put gennemløber vil i udgangspunktet være rund eller oval. Man er nødt til at kigge tættere på blinkene for at se, hvor de adskiller sig fra hinanden. Det er i de små detaljer, at de store forskelle i agnenes bevægelsesmønstre skal findes.

Et nyt blink bliver til

Jeg tænkte, at man kunne lave blinket lidt buet, for mange af de klassiske gennemløbere er flade med et gennemløb (hul igennem), som også er en køl. Det ville jeg ændre lidt på, husker Tim. Hvis du har en buet agn og lægger vægten centreret, så vil du få en god vuggende gang. Agnets gang er monoton, og blinket når ikke at vælte så langt om, at den får en mærkelig gang i vandet (med mindre du spinner den meget hurtigt ind). Det var den ide jeg arbejdede ud fra, fortæller han.

Den klassiske gul/sort farvekombination, er her blevet til en gul-orange/brun model

Til en start lavede jeg nogle skitser og skabeloner og prøvede forskellige ting af. Hvad skete der, hvis man lagde vægten der, og hvad skete der, hvis man lavede en anden ændring? Det gik jeg og rodede med i et stykke tid, og til sidst havde jeg nogle stykker metal og nogle klumper, der udgjorde vægtbelastningen, der var limet sammen.

Jeg prøvede mig frem med forskellige vægtkombinationer og placeringer, for jeg vidste, hvordan jeg ville have blinket til at gå i vandet, siger Tim. Da den endelig gik lige, som jeg ville have den til, skulle den laves ”rigtigt”. På dette tidspunkt havde jeg nok rodet med MUSH´en i et års tid, beretter Tim.

Hvid er en god farve på put & take agn og den “pink røv” fungerer som et hugpunkt

Der blev lavet en aftale med Splash Danmark om produktionen og på den måde kom MUSH´en ind i næste fase, og der gik yderligere et år i forbindelse med hele produktion og godkendelsesprocessen.

MUSH´en karakteriseres ved, at den ligger vandret i vandet og vrikker med ”røven”. Det, at den ligger så vandret, gør at du kan komme mere vægt i den. Derved har den mere kastevægt, men samtidigt synker den ikke så hurtigt, fordi den har en stor bæreflade.

Regnbueørrederne elsker MUSH, men gennemløberen kan også fange specialørreder!

En gennemløber, der er helt flad, kan vende om på siden og så synker den hurtigere. Disse agn skal fiskes på en speciel måde, og det skal man lige lære. Det er en generel opfattelse (og misforståelse!) at man blot køber et blink, kaster det ud og spinner ind og så fanger fisk. I virkeligheden skal man lære at fiske de enkelte agn på den rigtige måde og med den rette hastighed for at få det til at gå ”rigtigt”.

Det er ikke for på nogen måde at nedgøre nogen, men denne agn er nærmest ”idiotsikker”, så alle kan tage ud og fiske med den og få succes, siger Tim alvorligt. MUSH´en har sine begrænsninger, for der er grænser for, hvor hurtigt man kan spinne den ind. Den kan fiskes ultra langsomt, men Hr. og Fru Danmark skal også kunne bruge den, og de kan ikke alle de tricks, som de garvede put & take fiskere kan. Så de har behov for mere ”brugervenlige” agn. Det var vigtigt for mig at lave en agn, som man bare kan sætte på og som så bare passer sig selv, forklarer Tim.

Der findes en MUSH farvevariant til alle situationer

MUSH findes i 6 og 8 gram og kom ved lanceringen i starten af 2019 i otte farvevarianter. I 2020 er der yderligere kommet seks varianter til. De to gram gør faktisk en stor forskel, fortæller Tim. 6 grams versionen er især god til sommerfiskeri, hvor fiskene typisk står højt i vandet, hvor 8 grams modellen fisker bedre resten af året, hvor fiskene oftest skal fiskes lidt dybere.

Mange har fået ind i hovedet, at et agn måske skal veje tre gram eller mindre, men det betyder ikke noget med MUSH, for den ligger vandret og synker ikke så hurtigt. Jeg synes, at den er nem at holde i den vanddybde, man ønsker, fortæller Tim. Lad den synke ned i den ønskede dybde og spin den ind i et jævnt tempo, så bliver den der. De mere flade gennemløbere vil have en tendens til at trække op i vandet.

Den nye kobberfarvede MUSH er god til kilde- og bækørreder

Der er nogle standardfarvekombinationer, som man bare ved er gode, f.eks. sort/gul, sort/orange og grøn/pink. Disse kombinationer fanger bare fisk, så MUSH´en skulle selvfølgelig laves med disse farver. Vi legede lidt videre med andre farveideer, og et af resultaterne er den brune farve på nogle af blinkene.

Et tilfældigt jordbær…

Der er en farvevariant, vi kalder ”Jordbær”. Blinket er brunt på bagsiden, og på fronten er det rød med en grøn klat på røven. Denne kombination blev hurtig populær og fangede mange fisk. ”Jordbærret” opstod lidt ved en tilfældighed, for det var faktisk en fejl, indrømmer Tim.

MUSH´en har en køl på “maven” og er buet på “ryggen”

Oprindeligt skulle den have været sort på bagsiden og orange med en grøn klat. Vi kiggede lidt, da vi fik de første prøver hjem, for de kom ikke i de farver, vi havde bedt om. Det var måske held i uheld, for vi syntes i grunden, at den var rimelig fed, så jeg tog ud og testede den og fangede fisk. Derfor besluttede vi at lade farverne være, og det har så vist sig at den fanger godt med fisk og er en rigtig storfanger. Den brune farve er også brugt i nogle af de andre farvekombinationer, fortæller Tim.

Det er ikke ligegyldigt hvilken krog, man benytter sammen med sin MUSH. Er krogen for stor eller tung, ødelægger den agnens gang i vandet. Dette gælder ikke kun for MUSH, men for alle blink. Tim anbefaler at bruge en str. 6 trekrog til MUSH´en, og selv benytter han en Mustad TR78NP-BN eller den lidt tyndere 35647-BLN også fra Mustad. Krogen monteres i en 6 mm springring. Det er en smagssag, om man vil bruge en perle mellem gennemløber og krog, men personligt bruger jeg en 3 mm perle for at beskytte knuden, forklarer Tim.

Farven “Jordbær” opstod ved en tilfældighed, men denne farvekombination er blevet en storfanger

Ved lanceringen i 2019 kom MUSH i følgende farvekombinationer:

Gul/Sort
Gul/Rød
Orange/Sort
Pink/Grøn
”Jordbær” (Rød-Grøn/Brun)
Gul-Orange/Brun
Brun-Orange røv/Brun-Gul røv
Hvid med pink røv

Gul-Pink kombinationen kan være super effektiv

I 2020 er sortimentet blevet suppleret med følgende farver:

Rød/Grøn
Orange/Grøn
Torben Special No. 1 (Gul-Pink/Sort-Pink)
Torben Special No. 2 (Sort-Orange/Selvlysende)
Hvid med pink pletter/Sort
Kobber med tre røde prikker/Kobber med rød røv

Farverne på fronten af de MUSH der blev introduceret til markedet i 2020…
… Og bagsiden på disse

MUSH gennemløberen er udviklet til put & take fiskeri, men kan sagtens fange havørreder også. Farverne i sortimentet er derfor typiske put & take farvekombinationer. Grejbutikken Fluer.dk har fået lavet nogle MUSH i deres egne farver (hvid med henholdsvis brun, grøn og pink ”ryg”), der er beregnet til kystfiskeri efter havørred, slutter Tim af.

https://specineers.dk//med-putagn-paa-kysten/
https://www.facebook.com/specineers.dk/