Fishing For Life – Lystfiskeri i den gode sags tjeneste

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når der skal indsamles penge til velgørende formål. Dette ses helt tydeligt når TV2, sammen med Kræftens Bekæmpelse, hvert år i uge 43 sætter fokus på den frygtelige sygdom kræft og samler penge ind til kræftforskning.

En af de mange frivillige ildsjæle, der har kastet sig ind i kampen om at samle penge ind til kræftbekæmpelsen, er David Lind Nordby. Den 46 årige familiefar fra Odense er manden bag foreningen Fishing For Life. Foreningen samler penge ind til Knæk Cancer ved afholdelse af lystfisker arrangementer.

Jeg har inviteret David på en fisketur ved Aalsbogaard Lystfiskersøer for at få en snak om projektet Fishing For Life og høre hele baggrundshistorien.

David Lind Nordby er initiativtager til Fishing For Life

Det er en blæsende februar dag, og vi har placeret os ved Specimensøen for at se, om vi kan fange en stør. Martin, søens ejer, giver os to muligheder for valg af fiskeplads. Vi kan fiske i en lille vig, hvor vi kan sidde i læ for blæsten, eller vi kan sætte os i den anden ende af søen i stiv modvind.

Sidstnævnte plads har de bedste muligheder for fangst, vurderer Martin, og det er derfor vi nu sidder på en vindomsust fiskeplads.

En idé fødes

David har medbragt kaffe og hjemmebagt chokoladekage, og jeg har sørget for grejet til størfiskeriet. Tacklerne er lagt ud, og mens vi venter på det første hug spørger jeg til, hvordan ideen om disse lystfisker arrangementer er opstået.

Det hele startede I 2018, hvor jeg stod bag non profit fiskearrangementet Bloody Trout Weekend ved put & take søen Fyns Fiskevand. Arrangementet skulle holdes over to dage, og vi havde annonceret udsætningen af to tons fisk. Der var skaffet sponsorpræmier for en værdi af 70-80.000 kroner, og der var lagt i ovnen til et super godt arrangement.

120 personer havde tilmeldt sig til eventet, men pludselig blev det vinter i Danmark, og søerne frøs til is. Vi tog ingen chancer og var desværre nødt til at aflyse arrangementet en uge før det skulle løbe af stablen.

Deltagere ved Højrupgaard Fishing For Life 2019 (Foto: JKSFOTO.DK)

Ugen efter deltog jeg i åbningsfiskeriet ved Aalsbogaard Lystfiskersøer, og her faldt jeg i snak med Rasmus Hoffmann, der var i praktik ved søen. Rasmus havde hørt om mit arrangement, der blev aflyst, og havde kræft tæt inde på livet. Han foreslog, at vi kunne lave et lignende arrangement, hvor overskuddet så skulle gå til Kræftens Bekæmpelse via Knæk Cancer.

Vi tog en snak med Martin Kristiansen Hjort, der sammen med sin kone Christina, var den nye forpagter af Aalsbogaard Lystfiskersøer. Der blev smidt en masse ideer på bordet, og det var alt fra levende musik til stor hoppeborg, og den fik alt, hvad den kunne trække, husker David med et grin.

Der var lige én lille udfordring, og det var det her med datoen, for Knæk Cancer ligger i slutningen af oktober, og der kan vejret vise sig fra mange sider. Så vejret kunne sætte nogle begrænsninger i forhold til, hvad man kunne smide ind i et udendørsarrangement på dette tidspunkt.

David (t.v.) og hans søn Kasper på besøg på hovedkontoret hos Kræftens Bekæmpelse (Foto: David Lind Nordby)

Besøg ved Kræftens Bekæmpelses hovedkontor

”Lyserød Lørdag” og ”Støt Brysterne” er kampagner, der er målrettet kvinder, men der findes ikke lignende koncept for mænd. Selv om vores fiskeri arrangement skulle være for alle, så var grundtanken, at det skulle sættes fokus på mænd og kræft. Da jeg forelagde vores ide for Kræftens Bekæmpelse var de straks begejstrede, og jeg blev inviteret over til deres hovedkontor og fik en snak med en projektleder.

Her fik jeg at vide, at der var nogle vi måtte og nogle ting vi ikke måtte i forbindelse med arrangementet, da ”Knæk Cancer” er et brand, der tilhører TV2, fortæller David.

Her får David overrakt en signeret Astralistrøje af Astralis Sportsdirektør Kasper Hvidt (Foto: David Lind Nordby)

Konceptet blev finpudset, og så gik jeg ellers i gang med at skaffe sponsorer. Arrangementet blev bygget sådan op, at når man havde indkøbt sin billet, så fik man morgenmad, fire timers fiskeri og helstegt pattegris. Deltagelse i auktionen var gratis. På auktionen kunne man byde på de mange lækre ting, som sponsorerne havde doneret.

Fishing For Life 2018 – Aalsbogaard Lystfiskersøer

Foruden en masse fiskegrej, der var sponseret af grejgrossister og grejforretninger, var der ting under hammeren fra firmaer som Bykjærgaard, Hedenhoff Glasværksted og Australien Bodycare, blot for at nævne nogle få. Vi omdelte også gratis sponsorater fra Kims og Nestlé. Teltet fik vi fra Fyns Stillads og borde- bænke fra Vigerslevlund udlejning, husker David.

Andre effekter inkluderede en OB spillertrøje, der var signeret af hele Superligatruppen, og en Astralis trøje, der var signeret af holdets dygtige gamere, og som blev overrakt af Kasper Hvidt.

David modtager her en OB spillertrøje, signeret af hele klubbens Superligatrup. Trøjen blev solgt på auktion til fordel for Knæk Cancer i 2018 (Foto: David Lind Nordby)

Noget af indtægten fra fiskekort skulle gå til Knæk Cancer og resten skulle dække udsætningen af fisk. Martin og Christina valgte at lade hele indtægten fra solgte fiskekort gå ubeskåret til det gode formål, og det satte vi stor pris på!

Det første arrangement blev en kæmpe succes og dagen indbragte et beløb på 41.200 til Knæk Cancer, fortæller David stolt.

I 2019 ville vi holde arrangementet igen, men der var Martin forhindret i at kunne afholde det på datoen. En dag var jeg nede og fiske ved Højrupgaard Put & Take på Midtfyn, og her kom jeg i snak med Helle og Lars Ilum, der driver stedet. De var vældig interesserede i at støtte sagen og om at bakke op om arrangementet. Det blev hurtigt besluttet at arrangementet i 2019 skulle foregå ved deres sø ved Ringe på Midtfyn.

Auktionarius Martin Birger Nielsen svinger hammeren under Fishing For Life 2019 ved Højrupgaard Put & Take (Foto: David Lind Nordby)

Fishing For Life 2019 – Højrupgaard Put And Take

Højrupgaard Fishing For Life 2019 blev også en kæmpe succes, og det lykkedes at få indsamlet 30.265 kr. til Knæk Cancer 2019. Til dette arrangement havde vi besøg af Hans Stavnsager, der er borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, og han holdte en flot tale.

Desuden stillede auktionarius Martin Birger Nielsen, ejer af Svendborg Auktionerne, op og med sikker hånd styrede han hammerslagene for de mange donerede effekter. Det var noget andet end han var vant til, men han syntes, at det var meget sjovt og var glad for at kunne være med til at gøre en forskel.

Det er lige netop det, som det hele handler om – at gøre en forskel! Fishing For Life handler om at støtte op om en god sag. Omdrejningspunktet er lystfiskeri, og pengene samles ind ved årligt tilbagevendende events med fiskeri, auktion og pattegris.

Helstegt pattegris er en fast del af Fishing For Life arrangementerne (Foto: David Lind Nordby)

Der er godt gang i sejlene her på Vestfyn, og det ellers milde vintervejr føles koldere på grund af vinden. Heldigvis kan vi varme os lidt med kaffen, for det er ikke ligefrem fiskefights, der holder kroppene varme. Bidmelderne har ikke givet lyd fra sig i den halvanden time vi har fisket, så vi beslutter os for at kaste agnene ud i nogle andre områder.

Det viser sig få øjeblikke efter at være en god beslutning. David når lige at bemærke, at der sker noget med linen et splitsekund før bidmelderen giver lyd fra sig. Han griber stangen og påbegynder fighten med fisken. Ganske som forventet er det en stør, der har hugget, og efter en lille smule tovtrækkeri er fisken klar til at blive landet. Vi tager et par hurtige billeder inden den igen kommer tilbage til søen, og vi kan fortsætte vores samtale.

David fighter med en stør ved Aalsbogaard Lystfiskersøer. Det kan du også få mulighed for d. 24. oktober i år, hvor køb af fiskekort støtter Knæk Cancer

Der er ingen tvivl om at David Lind Nordby bruger rigtig mange timer på frivilligt arbejde, og det er derfor nærliggende at spørge ham, hvad der motiverer ham til denne enorme arbejdsindsats.

Kræft tæt inde på livet

Min hustrus mor døde tre måneder før vi mødte hinanden, og det betyder at vores lille datter ikke har en mormor, indleder David. Vi ved jo, at kvinder ofte henvender sig meget til deres egne mødre, når de selv skal have børn for at få råd og vejledning, og der dannes nogle specielle bånd. Det har vi ikke haft mulighed for, og det har vi manglet.

Samme dag som jeg blev spurgt af Rasmus om jeg ville være med til at lave det første Fishing For Life arrangement, fik vi et opkald fra min hustrus bror, som fortalte at han havde fået kræft i bugspytkirtlen. Der fik vi atter kræften tæt ind på livet.

I 2020 afholdes der to Fishing For Life arrangementer der har til formål at samle penge ind til Knæk Cancer (Foto: JKSFOTO.DK)

Vi følte, at vi kom til at stå på sidelinjen i dette forløb og følte os lidt magtesløse. Man vil gerne hjælpe, men ved ikke hvad man skal gøre. Der kan støttes op om personen, og man kan være der for dem, lytte og så videre, men jeg ville gerne gøre noget aktivt. Jeg manglede simpelthen følelsen af at jeg virkelig hjalp, fortæller David.

Det er egentligt hovedmotivationen for at jeg laver det her, der støtter op om kræftsagen. Dels at lave et arrangement hvor der samles nogle penge ind der kan bruges til forskning, men også det at målrette indsatsen og sætte fokus på mænd og kræft.

Min familie og jeg vil gerne være med til at gøre en forskel og bidrager på den måde vi kan. Der er ingen personlig vinding ved det her. Det tjener en større sag og alt går til Knæk Cancer, fortæller David.

En af Davids mange arbejdsopgaver op til arrangementet er at skaffe effekter til auktionerne fra en masse sponsorer (Foto: David Lind Norby)

Når vi afvikler arrangementerne, deltager både min datter og min hustru. Vi vil gerne vise vores datter, at vi hjælper andre, og det er vigtigt, især i den tid vi lever i, at vores børn ser, at man skal gøre noget godt for andre og ikke kun tænke på sig selv.

Sponsoransvarlig ved Stafet For Livet Odense

Fishing For Life er ikke nok, og jeg ville gerne tættere på Kræftens Bekæmpelse, så jeg er blevet sponsoransvarlig for det der hedder ”Stafet for livet Odense” og sidder med i styregruppen. Stafet for livet Odense har 10 års jubilæum i 2020, og her er jeg ved at arrangere Danmarks største maskotløb. Det er maskotter fra sportsklubber, indkøbscentre og forskellige virksomheder, der skal på en løbetur. Det bliver et arrangement, der bliver vildt sjovt for børnene, fortæller David entusiastisk.

Davids talestrøm bliver afbrudt af en bidmelder, der signalerer et hug, men fisken bliver ikke kroget. Det er nu meget spændende det her størfiskeri, konstaterer David. Det er der mange flere, der burde prøve, fortsætter han. Det får man faktisk mulighed for til vores støttearrangement i år. Her i 2020 vil der blive afholdt to Fishing For Life arrangementer.

Der findes flere kampagner, i regi af Kræftens Bekæmpelse, der henvender sig til kvinder. David Lind Nordby mente at der manglede noget for mænd og blandt andet derfor blev Fishing For Life en realitet (Foto: David Lind Nordby)

Fishing For Life 2020 – Nebel Sø

Det ene bliver afholdt ved Nebel Sø, der ligger lidt nord for Esbjerg. Ved denne sø bliver der mulighed for at fiske efter ørreder. Vi er i fuld gang med planlægningen, og jeg kan da afsløre så meget, at Esbjergs borgmester vil komme og holde tale til arrangementet.

Fishing For Life 2020 – Aalsbogaard Lystfiskersøer

Det andet arrangement bliver afholdt hos Aalsbogaard Lystfiskersøer nær Årup på Fyn. Det bliver anden gang stedet slår dørene op for dette arrangement og foruden ørredfiskeri, bliver der denne gang også mulighed for at fiske efter stør og karper. Hvad enten man vil fiske efter ørreder, karper eller stør, så vil der være en masse dygtige lystfiskere fra forskellige fisketeams til stede på dagen, og de vil vise, hvordan fiskeriet kan gribes an.

Det kommer til at foregå lørdag d. 24. oktober 2020 fra klokken 8 til 16. Begge arrangementer kører over samme koncept. Der startes med morgenmad klokken 8, og derefter er der fiskeri i ca. fire timer. Efter en lille pause serveres der helstegt pattegris (er man ikke til gris så er der også mulighed for at få noget andet). Arrangementerne slutter af med en auktion, hvor alle de donerede effekter kommer under hammeren.

David med støren der blev fanget hos Aalsbogaard Lystfiskersøer under interviewet

Fælles indsats

Aftalen er, at jeg hjælper med at finde sponsorer og er med i hele forberedelsesprocessen, forklarer David.
På dagen for arrangementet overtager søejeren hundrede procent, og jeg trækker mig i baggrunden. Ved søerne har man selv skaffet frivillige hjælpere. Jeg bidrager på dagen med nogle praktiske ting i forhold til at instruere de frivillige hjælpere, i forhold til sms koder til auktionen og med at snakke med tv folk og så videre.

Det er vigtigt at fortælle at alle er velkomne!

Jeg er 100 % neutral og er her for Kræftens Bekæmpelse. Alle sponsorer er velkomne, og der er ikke nogen der favoriseres. Selvom vi gerne vil sætte fokus på mænd og kræft, så er det mig også magtpåliggende at understrege, at ALLE er velkomne til arrangementet, pointerer David alvorligt.

Alle er velkomne til Fishing For Life arrangementerne og det er oplagt at tage hele familien med (Foto: JKSFOTO.DK)

Alle skal føle de bidrager til en sag, som ligger os alle på sinde og gør en forskel.

Fishing For Life arrangementet er en fælles indsats af Fishing For Life, sø-ejere, sponsorer, private og frivillige på eventdagen.

Vi får ikke flere fisk på land denne eftermiddag, men det har været spændende at høre om Davids frivillige arbejde og om de arrangementer, der er ved at blive stablet på benene. Afslutningsvis løfter David sløret en smule for, hvad der skal ske i fremtiden.

Fishing For Life Danmark blev officielt en forening i slutningen af 2019 med vedtægter og en bestyrelse. Fra 2020 bliver vores samarbejde med Kræftens Bekæmpelse styrket. Der bliver ændret i dato og regler, men konceptet forbliver det samme, slutter David af med et hemmelighedsfuldt glimt i øjnene. Glæd jer!

Læs meget mere om Fishing For Life Danmark på deres Facebookside! Tryk her

I 2020 bliver der mulighed for at fiske efter stør, ved Fishing For Life arrangementet hos Aalsbogaard Lystfiskersøer