Fiskechallenge 2019 – Pigerne mod drengene

At lystfiskeri er en fantastisk hobby, kan alle der dyrker det hurtigt blive enige om. At lystfiskerverdenen er domineret af mænd, vil de fleste næppe heller være uenige i. På mange fronter gøres der meget for at få flere til at få øjnene op for denne vidunderlige hobby, men hvad gøres der reelt for at få flere kvinder ud i naturen med fiskestangen?

Dette spørgsmål stillede ægteparret Birgitte og Christian Bendtsen hinanden for et års tid siden. Svaret har nok været, at der ikke blev gjort ret meget, for de to blev hurtigt enige om, at de måtte gøre noget. En idé om en fiskechallenge, med temaet ”pigerne mod drengene i havørredfiskeri”, opstod, og hurtigt gik planlægningen i gang. I slutningen af august i år stod fire piger og fire drenge ansigt til ansigt med hinanden på en Fynsk kyst parate til en dyst på æren om at fange den største havørred.

Fiskechallengen er i gang…. (Af Chris Gregers Halling)

”Ding ding” siger telefonen. Det er den velkendte lyd af en modtaget besked på Messenger. Normalt, når jeg er ude af fiske, ville jeg ignorere denne lyd, men lige netop i dag kan den modtagne besked være af livsændrende betydning.

”Linda Bollerup har sendt et billede”, står der i displayet. En særdeles dårlig nyhed, medmindre det altså er et billede af Linda iført badedragt med en undertekst, der siger, at hun og det kvindelige hold har opgivet. Forsigtigt og nærmest tøvende åbner jeg billedet……. ”PIS!”…… Det er et billede af en havørred placeret ved siden af en spinnestang, og i teksten er der kun en glad smiley.

Linda har fanget en fin havørred i fiskedysten og det sætter drengene under pres.

Solen bager fra en skyfri 28 grader varm himmel, og vinden er tæt på nul. Det er bestemt ikke ideelle forhold til fiskeri, men presset er stort nu, for nederlag til pigerne er ikke en option. Drengene står med et stærkt hold, og sølvmedaljer er ikke en sejr. For tænk sig hvis vi tabte den her.

Man siger, at ens sjæl forlader kroppen, når man dør. Men i tilfælde af et nederlag her, så tror jeg ganske vist, at både sjæl og ego vil forlade kroppen, mens man stadigvæk er fuldt levende. Fremtiden vil blive en eneboer tilværelse, hvor man bevæger sig i skygger og mørke. Afskåret fra en verden, hvor samtaleemnet selv flere år efter vil omhandle den dag, da mændene tabte til kvinderne på kysten. Alene tanken får hårene i nakken til at rejse sig. Det er et umuligt scenarie at forestille sig.

Jeg smider telefonen i lommen igen. Der er kun en vej frem nu. Kaste, kaste, kaste. Håbe, håbe, håbe. Helt ubevidst taler jeg sagte til en Gud, jeg ellers ikke rigtig har troet på. Det her er en alvorlig og tilspidset situation, og drengene har brug for al den hjælp, de kan få. Så alvorlig er den situation, som de har bragt dem selv i nu.

Kaste, kaste, kaste… Håbe, håbe, håbe.

Ideen med en fiskechallenge (Af Birgitte Bendtsen)

Ideen opstod for cirka et år siden, hvor Christian og jeg sad og talte om fiskeri og konkurrencer, for der er utrolig mange store konkurrencer med flotte præmier. Jeg fik den lyse idé, at man kunne lave en konkurrence, hvor kvinder udfordrede mænd i en fiskechallenge. Der er efterhånden en del kvinder, der fisker, men hovedparten holder sig inden for snævre grupper, og derfor ser man næsten kun mænd, der viser fisk frem på de sociale medier. Måske et udtryk for, at mænd har brug for en bekræftelse på ”at deres er størst”.

Jeg tror årsagen ofte er, at kvinderne nok fisker, men desværre ikke spreder budskabet ud til et bredere publikum. For er det i bund og grund ikke det samme, der driver begge køn ud på kysten? Fascinationen af vandet og naturens kræfter, spændingen der kribler i os, når vi står og kaster ud, og gyset- adrenalinfeberen, når vi har noget på krogen. Det at være lystfisker er noget helt specielt, en livsstil og en passion.

Som sagt er der efterhånden en del kvindelige lystfiskere, og alligevel bliver vi som kvinder mødt med forundring på kysterne. Der er nok en god grund til det. Før i tiden var fiskeriet forbeholdt mænd, og i mange menneskers hoveder er det en mandesport. Kvindelige fiskere har det ofte med at fiske i grupper og kun dele oplevelser indenfor en lille kreds.

Desuden er der nok en anden forskel. Hvor mændene ofte viser deres store fangst i åbne grupper på de sociale medier, er mange kvinder mere tilbøjelige til at dele internt og dermed kommer deres erfaringer og fangster ikke ud til et bredere publikum. Det er fint, at der er forums for kvindelige fiskere, hvilket helt sikkert gør, at flere kvinder springer ud i fiskeriet, men det gør heller ikke noget, at folk for øjnene op for, at kvinder faktisk også fisker og er gode til det.

Girl Power kan også udfolde sig med en fiskestang

En konkurrence/challenge med kvinder der udfordrer mænd i fiskeri, er derfor en utrolig god lejlighed til at gøre opmærksom på vores eksistens som kvindelige lystfiskere og samtidig et utroligt sjovt koncept, hvor holdene giver alt i sig for at vinde.

Det var tænkt som en challenge, der skulle skabe bølger i lystfiskerverdenen og få andre både mænd og kvinder til at deltage i sådanne challenges rundt omkring i landet. En challenge som kunne blive en årlig tilbagevendende begivenhed.

En måde at vise udadtil at kvinder er en del af lystfiskerne i dag, og at vi har den samme passion for fiskeriet. Yderligere måske få andre kvindelige skabslystfiskere til at springe ud og få interesse for en fantastisk sport og livsstil.

I fællesskab fandt Christian og jeg frem til oplagte emner til premieren på vores koncept. Fiskechallenge 2019 kom således til at bestå af to hold med hver fire lystfiskere, der skulle kæmpe mod hinanden. Tanken var, at det både skulle være en udfordring for begge hold, men også skulle være en sjov og hyggelig event. Alle de udvalgte er entusiastiske lystfiskere, der ikke går af vejen for noget for at nå målet.

Fire uger før Challenge – Det er når man brænder sig i rø***, at man ved man skider i nælderne (Af Chris Gregers Halling)

Jeg sidder og kigger på listen over navne på de to hold, da det går op for mig, at der her er tale om yderst kompetente piger. En hurtig tur på Facebook afslører, at de alle har fanget havørreder før og ikke bare én eller et par gange.

Jeg kigger på listen over fyrenes navne. ”Kæft et stærkt hold” tænker jeg. Det kunne jeg ikke have sammensat bedre selv. Men jeg er dog bevidst om en særlig ting. Vi skal fiske efter havørreder. En fisk der trods ens årelange erfaring nogle gange gør alt det, man troede, den ikke ville gøre. Ting der på alle mulige og umulige måder lige så godt kunne være til pigernes fordel.

En lystfiskerpige på en dansk kyst – dette vil vi gerne gøre til et helt almindeligt syn

Idiotiske som vi fyre nu engang er, har vi jo ikke ligefrem skruet ned for egoet de sidste uger, når snakken er faldet på, hvordan afviklingen af selve fiskechallenge dagen ville forløbe. At drengene skulle tabe, var end ikke en overvejelse. Mest af alt nok fordi konsekvenserne af et sådan nederlag ikke kunne overskues.

Skammen….. Nedværdigelsen……. Ydmygelsen…….

Umuligt at forholde sig til simpelthen. Men nu sad jeg så med listen over pigernes navne og tænkte.

Linda Bollerup: Fiskemester hos Fyns Laksefiskeri. Den kvinde som ikke bare på Fyn, men i det ganske land ved allermest om havørreder. Ikke blot ved hun hvordan man fanger dem, men også hvordan de opfører sig.

Birgitte Bendtsen og Karen Cortsen-Møller: Rigtige fiskepiger. Fuldblods havørred jægere. Begge med rigtig mange fisketure og havørreder på samvittigheden.

Christina Schultz Eskerod: Fiskegudinde og gift med havørred ikonet Jack Schultz. Hvilken mængde af dybe havørred hemmeligheder har hun ikke haft mulighed for at lokke ud af den unge mand, når de har været alene sammen i sene aftentimer?

Og så slog tanken mig……. ”Det her kan gå grueligt galt”.

Pigernes hold består af (fra venstre): Linda Bollerup Høgh, Birgitte Bendtsen, Karen Cortsen-Møller og Christina Schultz Eskerod

Den hånende latter. De selvsikre kommentarer. Det enorme ego som vi fyre har vist frem ved enhver lejlighed de sidste måneder. Det hele kunne blive knust med et eneste havørredhug på den forkerte stang. Én fisk…… Og hele ens liv ville styrte i grus. Der var kun en eneste ting at gøre ved den pressede situation. Jeg måtte træne. Træne rigtig, rigtig hårdt.

Tanker op til challengen (Af Birgitte Bendtsen)

Det er noget af et skridt at udfordre fire dygtige, kompetente og passionerede mandlige lystfiskere.

Chris Gregers Halling, der til stadighed dukker op på de sociale medier med sine ekstremt lange fortællinger om alle de vanvittigt mange fisk, han fanger. En mand som nogle mennesker ser som en guru indenfor fluefiskeriet.

Jack Schultz, der næsten aldrig går hjem fra en fisketur tomhændet, og vidst nærmest er en fiskehvisker. Han popper jævnligt op på de sociale medier, og er guruen for mange spinnefiskere.

David Nielsen, der rejser land og rige rundt for at fange så mange fiskearter som muligt. Han har sin egen fiskehjemmeside, hvor han laver artikler og film om fiskeri, og har desuden skrevet artikler for Fisk og Fri i en årerække.

Christian Bendtsen, som har fisket siden barnsben, og har brugt store perioder af sin fritid på at jagte havørreder. Han har fanget fisk på de ca. 30 pladser, som han har været på ind til nu fra bogen ”117 Fine Fynske Fiskepladser”.

Så det var med en vis bæven, men med is i maven, at vi udfordrede de fire mænd.

Drengeholdet består af (fra venstre): David Nielsen, Chris Gregers Halling, Jack Schultz og Christian Bendtsen

Træningen (Af Chris Gregers Halling)

Man kan aldrig vide, hvad den næste fisketur bringer. Og den næste fisketur var snart Fiskechallenge dagen. Som seriøs havørredfisker besluttede jeg mig for at følge et intensivt træningsprogram tilrettelagt af mig selv.

Fire uger inden Challenge dagen startede jeg et træningsforløb, som ville ruste mig absolut bedst muligt til slaget. Det skulle blive en hård tid, for jeg ville sikre mig, at jeg var på forkant med alle scenarier, når pigerne skulle sættes på plads ved kysten.

Jeg var godt nok en del af et hold, men kunne på ingen måde vide, om de andre drenge trænede lige så intensivt som mig. Hvad nu hvis de ikke tog det her alvorligt?

Nej! Jeg måtte holde min egen præstation for øje og optimere egne chancer. Pigerne skulle ikke have den mindste chance for sejr, så i fire lange og hårde uger fulgte jeg en nøje tilrettelagt plan. En plan der skulle sikre gutternes og min sejr på selve kampdagen.

Fiskechallenge 2019 (Af Birgitte Bendtsen)

Christians og mit hjem skulle danne base for afviklingen af den første Fiskechallenge. Hele holdet skulle overnatte hos os på Vestfyn, og vi stod tillige for al forplejning. Det var både med spænding og nervøsitet at vi så frem mod weekenden, for hvordan skulle det hele gå? Tanker omkring planlægningen blev vendt igen og igen. Kunne vi have glemt noget? Var vi forberedte nok til at tage imod de indbudte? Ville folk tale sammen? Hvor skulle vi fiske og hvordan? Ville de seks andre føle, at alt var velorganiseret?

Op til challengen blev vores nervøsitet mere og mere synlig. Vi vadede så at sige rundt omkring os selv og kunne ikke få ro. Måske havde vi glemt noget…

Fredag aften den 30. august ankommer deltagerne. Humøret og fiskegejsten er høj allerede fra begyndelsen, og alle vores bange anelser bliver straks manet til jorden. Vi starter udendørs og nyder den dejlige sensommeraften. Vejrudsigten bliver nærstuderet, og vi beslutter os for at henlægge næste dags fiskeri til Wedellsborghoved. Her der er der mange kilometer lækker havørredkyst og rigeligt med plads til os alle otte.

Der hygges dagen inden Fiskechallenge

Reglerne for vores Fiskechallenge bliver gennemgået og de er så simple, at selv mændene forstår dem ved første gennemgang. Det hold der fanger den største fisk har vundet. Christian og jeg har sørget for nogle lækre præmier til de hold, der bliver nummer et og nummer to, eller skulle vi sige til det hold der vinder og til dem der taber!

Der ryger en del indenbords både af det ene og andet, og specielt mændene går til den, hvilket bestemt ikke gør noget. I det hele taget har de utroligt svært ved at komme i seng. Der bliver ævlet og kævlet til ud på de små timer. Så vi kvinder, der er væsentlig mere fornuftige, mener, at vi jo nok har en fordel. Vi er nok lidt mere udhvilede, når slaget skal stå, hvis man kan tale om at være udhvilede efter tre-fire timers søvn.

Vi har planlagt fiskeriet til at starte fra omkring sekstiden, og det overholder vi også nogenlunde. Med andre ord har vi været tidligt oppe og har indtaget en god solid morgenmad med bacon, pølser og æg. På trods af at kaffemaskinen har kørt på højtryk siden Christian, som den første, stod op, er det ikke alle der ser lige friske ud på det tidspunkt, men fiskeriet kaldte. Nogle så mere døde ud en levende.

Anden del af Fiskechallenge 2019 – Pigerne mod drengene, kommer snart her på Specineers.dk

Stik Specineers.dk et Like på Facebook!