Havfiskeri på Færøerne
Har man ikke besøgt Færøerne endnu, så er det bare med at få bestilt en tur! De atten små øer, der ligger i Nordatlanten, byder foruden en smuk og spektakulær natur, også på noget eminent fiskeri. Havfiskeri på Færøerne kan dyrkes af alle, og er man på ferie på de dejlige øer, så er det bare med at tage hele familien en tur med på havet.
Det kølige vand omkring Færøerne er fyldt med torskefisk som torsk, sej, kuller og brosme. Isinger findes i ufattelige mængder og har en gennemsnitsstørrelse, der ville gøre enhver dansk ising misundelig. Man kan også være heldig at støde på en helleflynder, men set med en sportsfiskers øjne, er det nok de store rødspætter, der er mest interessante.
Rødspætterne bliver store, og hvert år fanges der eksemplarer på over fire kilo! I sommermånederne kan der også fanges makreller, og på denne tid får man fra tid til anden besøg af en sildehaj ved bådsiden. På en hel- eller halv dags fiskeri har man derfor mulighed for at fange mange forskellige arter.
Da min familie og jeg for nogle år siden holdt ferie på Færøerne, tog vi en dags havfiskeri ombord på båden ”Blástein” med min gode ven Magni Blástein bag roret. Jeg kan allerede nu afsløre, at min kæreste ved den lejlighed fangede en stor rødspætte. Hun spørger tit, hvornår jeg fortæller historien her på Specineers.dk og det sker altså nu…
Fiskeriet efter kæmpe rødspætter på Færøerne er blevet meget populært, og til sidst i artiklen fortæller Magni om fiskeriet efter disse prægtige fisk. Men først skal I have beretningen om en dejlig dag på havet omkring de skønne øer højt mod Nord:
Torsk i stride strømme
Selvom man holder sommerferie, kan det godt være nødvendigt at stå tidligt op. Camilla, Joachim og Nicolaj sidder tavse og trætte på bagsædet i udlejningsbilen på køreturen fra Tórshavn til Vestmanna. Sanne og jeg sidder mere morgenfriske foran og nyder udsigten over fjeldene på den flotte tur.
I Vestmanna mødes vi med vores skipper Magni og går ombord på hans trækutter ”Blástein” sammen med et par andre danskere, der også holder ferie på øerne. Vi har tredive minutters sejlads til første plads, fortæller Magni.
Vi lægger havnen bag os og sejler gennem Vestmanna Sundet. Fulde af forventninger til dagens fiskeri betragter vi fårene, der græsser på de stejle fjeldsider. Da vi nærmer os fiskepladsen, monterer jeg nogle pirke og ophængerforfang på de fiskestænger, vi har lånt af Magni. Lån af fiskegrej er inkluderet i prisen for fiskeriet, og det gør det hele nemmere, at man ikke selv skal have grej med herop.
Vel fremme på pladsen går vi i gang med fiskeriet. Alle er blevet udrustet med en fiskestang, lige på nær Camilla, der synes at det er synd for fiskene. Så hun nøjes med at kigge på, at vi andre fisker. Jeg viser de andre, hvordan man slår spolen til og fra på multihjulene. Efter en lille instruktion i hvordan man mærker, hvornår pirken rammer bunden, og hvordan pirkefiskeriet skal udføres, er hele familien hurtigt selvkørende.
Joachim er den første, der får hug, og han lægger hele sin vægt i fighten af fisken. Vi hepper alle på ham og til sidst dukker der en flot torsk op i vandoverfladen. Magni hjælper med at få den ombord, så vi kan beundre den fine fangst. Den skal vi have med hjem og spise, siger den stolte fanger, og han afliver selv fisken med en lille kølle.
Fangsten har givet blod på tanden, og hurtigt får både Nicolaj og Sanne hevet hver en torsk ombord. Pirkefiskeri er let at gå til og hurtigt mestres teknikken. Torskene kommer ombord i en lind strøm, og de unge fiskere kommer på en prøve, når en femkilos fisk skal hives op.
En gang imellem blander der sig nogle mindre sej i fangsterne. Selvom de ikke er så store som torskene, så trækker de helt anderledes i linerne. Det er da en mærkelig fisk det her, udbryder Joachim, da han haler endnu en fisk indenbords.
Jeg forklarer ham, at det er en brosme, han har fanget. Brosmen er en torskefisk, der normalt findes på dybt vand. I det nordlige Norge og her på Færøerne, kan brosmen dog godt fanges på lavere vand.
Vi sejler hen til en ny plads, og der går ikke lang tid før, der er fisk til alle. Nicolaj har mistet interessen for fiskeriet og nøjes med at kigge på os andre fiske, ligesom hans søster gør. Sanne fanger en fin torsk, og da vi skal fotografere den, mener Joachim, at han lige er nødt til at hjælpe sin mor med at holde fisken.
Timerne går, og vi har efterhånden fået fyldt en balje godt med fisk. Sulten er begyndt at indfinde sig hos de nye havfiskere, men det er der heldigvis råd for. Magni serverer en stor gryde minestronesuppe på bordet på dækket. Mens der sejles mod en ny fiskeplads, nyder vi den varme suppe.
En overraskende fangst
Da vi er færdige med at spise, har vi stadig lidt sejltid tilbage, så vi beslutter os for at få renset fisk. Nicolaj og Joachim hjælper til og er meget interesserede i at se, hvad der er inde i bugen på fiskene. Indvoldene bliver grundigt undersøgt og de lærer således lidt om fiskenes anatomi. Efterfølgende har drengene meget sjov med at fodre måger med fiskeindvolde.
Dagens sidste fiskeplads ligger lige uden for havnen i Vestmanna. Vi skal fiske på en sandbanke, og her er der mulighed for at fange torsk, kuller, ising og rødspætte, fortæller Magni. Faktisk er der chance for at fange rigtig store rødspætter, fortsætter han med et glimt i øjet.
I bagagen har jeg medbragt nogle af mine hjemmebundne fladfisketackler, og disse erstatter nu pirkene for enden af linenerne. Krogene agnes med skalrejer og strimler af sej og forfangene sænkes mod bunden. Der er stadig et par fisk i baljen, der mangler at blive fileteret, så jeg går tilbage til rensebordet og fortsætter arbejdet.
Så har jeg hug igen! råber Sanne, der står med en fiskestang, der bøjer godt. Joachim ruller sin egen snøre ind, sætter stangen fra sig i en stangholder og er så klar til at hjælpe sin mor. Ved fælles hjælp bakser de med fisken, og møjsommeligt får de kørt lidt line ind på hjulet.
Det er nok en torsk, tænker jeg, mens jeg afslutter fileteringen af den torsk jeg er i gang med. Hænderne bliver vasket og tørret, og så slutter mig til resten af familien ved rælingen. Ved fælles hjælp får Sanne og Joachim fisken op gennem vandsøjlen, og imens står vi andre spændte og venter på at se det første omrids af fisken.
Endelig kommer fisken til syne nede i vandet og mit hjerte springer nærmest nogle slag over, da jeg kan se omridset af en stor fladfisk i det klare vand. Jeg håber ikke at min stemme afslører min nervøsitet, da jeg kalder på Magni og bekendtgør, at vi har behov for nettet. Det er en stor rødspætte, og jeg er nervøs for at vi mister den inden landingen, men der ingen grund til at gøre de andre nervøse, så jeg prøver at holde mig rolig.
Magni kommer med nettet og kaster et blik ned i vandet. Han sender mig et signende blik og i et kort øjeblik deler vi tavst en ”hemmelighed” om en fantastisk fangst, der er ved at blive gjort. Rutineret netter Magni fisken og i samme øjeblik den enorme rødspætte er indenbords, bryder ham og jeg ud i kæmpe jubelbrøl.
Sanne og børnene kigger forundret på os, og vi forklarer dem hvilket pragteksemplar af en rødspætte Sanne lige har fanget. Hurtigt får vi målt og vejet fisken til 3,1 kilo og 66 centimer. Efter et par hurtige trofæbilleder bliver fisken genudsat.
En fisk af denne kaliber er meget gammel og har heller ingen værdi som spisefisk, og derfor praktiserer Magni Catch & Release på de store rødspætter. Med fornyet gejst forsætter vi fiskeriet, men der er ikke flere store rødspætter, der vil lege med. Til gengæld fanger vi flere flotte isinger. Det er til og med isinger, der efter danske forhold ville betragtes som rigtigt store.
En perfekt dag på havet når sin ende, og på vej i havn fortæller jeg Sanne, at den rødspætte hun har fanget, er lige præcis dobbelt så stor, som den største rødspætte jeg nogensinde har fanget. Hendes ansigt lyser op, og jeg kan se i det listige blik i hendes øjne, at det her bliver en historie, jeg kommer til at lægge ører til mange gange i fremtiden…
Vi tager afsked med Magni og takker ham for en dejlig oplevelse. Hjemme i ferielejligheden går Nicolaj og Joachim straks i gang med at tilberede de fiskefileter, vi har taget med hjem. Fiskene bliver paneret efter al kunstens regler og stegt på panden. Er der noget bedre end at hygge sig med sin familie, fange sine egne fisk og tilslut tilberede og spise dem?
Færøernes store rødspætter
Magni Blástein har sejlet med lystfiskere på Færøerne siden 2004, og han er en af pionererne inden for udviklingen af sportsfiskeriet på Færøerne. Særligt kendt er han for at være en af foregangsmændene på sildehajsfiskeriet og for fangsten af et eksemplar på 222 kilo fra hans båd.
Det er turister af alle nationaliteter, der tager en tur med Magni på havet, men hoveddelen af gæsterne ombord er danskere, tyskere og englændere. De fleste vil gerne fiske efter torsk og andre fisk, de kan tage med hjem og spise. Der er dog nogle grupper af fiskere, der gerne vil fiske målrettet efter helleflyndere eller store rødspætter. Særligt det sidste er der en stigende efterspørgsel på, fortæller Magni.
Læs historien om en anden fangst af en stor rødspætte fra Færøerne her
På nogle turer laver Magni blandet fiskeri, så folk får mulighed for at fange forskellige arter. Så kan der fanges torsk, sej og kuller, som kan bruges som madfisk, samt fiskes nogle timer efter en trofæ rødspætte.
Magni har haft stor succes med de store fladfisk på en sandbanke, der blot ligger ti minutters sejlads fra havnen.
Det er et område på ca. 500 x 500 meter med en dybde på 17 meter. Rundt om banken er der 25-30 meter dybt. Skal man have held med fiskeriet, skal pladsen besøges under de rette strømforhold, forklarer Magni.
Det er de sidste tre timer på faldende tidevand, der er de bedste, når man vil fange fladfisk her, og derfor besøger vi oftest pladsen først eller sidst på fisketuren, fortsætter han. Den bedste agn er skalrejer, men strimler af sej og makrel fungerer også fint. Under dette fiskeri fanger vi også torsk, kuller og ising. Isingen er meget talrig på Færøerne, faktisk er der så mange, at de til tider kan være en plage, når man fisker med naturlig agn.
En ising på 600 gram er en hel almindelig størrelse, og fisk på 900 gram fanger vi mange af, fortæller Magni. Man skal regne med, at man fanger tyve isinger per rødspætte, man fanger, men til gengæld ser vi sjældent rødspætter under et kilo.
Der er mange rødspætter mellem et og to et halvt kilo, og vi får jævnligt spætter over tre kilo. De fleste år fanger vi også en rødspætte, der passerer de fire kilo på vægten, og til dato har vi fanget fire forskellige rødspætter, der vejede 4,6 kilo, beretter Magni. Den største rødspætte Magni har været med til at lande, vejede imponerende 5,6 kilo!
En af grundene til at der findes så store rødspætter i havet omkring Færøerne er, at fisken ikke er i høj kurs deroppe, og at de ikke fiskes med garn. Da vandet omkring Færøerne er forholdsvis koldt (6 grader celsius om vinteren og max 12 grader celsius om sommeren), har fiskene en langsom tilvækst. En stor rødspætte kan derfor godt være 20-30 år gammel.
Fiskene findes meget lokalt, og med den langsomme tilvækst er de utroligt sårbare overfor overfiskning. Tager lystfiskerne alle de store fisk med hjem, bliver en plads hurtigt tømt, og derfor har jeg i mange år praktiseret catch and release på alle rødspætter over to kilo, fortæller Magni.
I 2019 fandt Magni endnu en lille plads, der kastede store rødspætter af sig. Samme år indledte han et samarbejde med lokale marinebiologer og er begyndt at mærke store rødspætter. Han har en mistanke om, at fiskene er meget lokale, men det håber han at blive klogere på med mærkningsprojektet. Sidste år mærkede han elleve rødspætter, der vejede mellem 3 og 5,6 kilo og ingen af disse har været genfanget.
Er sommerferien endnu ikke booket, så er det bare med at få bestilt en tur til Færøerne! Foruden den smukke natur og det spændende havfiskeri, er der også mulighed for at fiske ørreder og laks i søerne deroppe samt at fiske fra kysten.
Vil du læse mere om mulighederne for at fiske med Magni, kan du besøge hans hjemmeside www.fishingwithblastein.com eller hans side på Facebook, der hedder Fiska við Blástein.
For booking kontakt: magniblastein@kallnet.fo
Et besøg på Færøerne byder på skøn natur, et rigt dyreliv og små hyggelige bygder. Vi lader billederne tale for sig selv: