Jagten på storbrasen

Brasen er for det meste en glædelig fangst, når man som medefisker sidder og fisker på en stor stime småskaller. Er man konkurrencefisker, så er de større brasen velkomne, da de får ens samlede vægt til at stige godt. Er man på hygge-medefiskeri giver en brasen også en sjovere og tungere fight end skaller på det helt lette medegrej.

De fleste karpefiskere vil nok have det stik modsat, når en brasen napper en boillie tiltænkt en karpe. De giver ikke nogen speciel god fight på det tungere karpegrej og bliver nok betragtet som en skidtfisk fremfor en bonusfisk. Brasen er utrolig slimede, og de bærer også øgenavnet snotplader. Et navn der nok benyttes mest sammen med en række eder, når fisken fanges under karpefiskeri.

Jeg kan sagtens tilslutte mig begge ovenstående tilgange til synet på brasen, alt efter fiskesituationen. Mit udgangspunkt er, at jeg kan lide alle fisk, men det kan da godt være lidt irriterende, når mindre fisk hugger, når man er på jagt efter større fisk.

Ven eller fjende? Det kommer nok an på hvad man fisker efter, om en brasen er en kærkommen fangst

En brasen på over fem kilo har været et af mine specimen mål de sidste fire-fem år. Men når det er sagt, så er det ikke meget, jeg har fået gjort ved det. Min svigerinde og hendes mand har have lige ned til en stor sø, som tidligere har været kendt for sin bestand af store brasen. Det er i denne sø, jeg har forsøgt mig nogle gange, men indtil videre uden det store held.

Efter at have snakket med flere andre lystfiskere ved søen har jeg fået et rimeligt indblik i, hvor det kan være muligt at komme i kontakt med de helt store brasen, som stadig er i søen. Gode råd til det praktiske fiskeri efter de helt store eksemplarer har jeg fået af erfarne mede- og specimenfiskere i mit netværk. Så Michael og jeg er fulde af optimisme, da vi begiver os mod søen.

Vi ankommer til søen klokken 19 og får hurtigt smidt vores ting i en båd. Planen er at rekognoscere lidt og se, om vi kan finde fiskene. Jeg har gravet et gammelt transportabelt ekkolod frem fra gemmerne, og det skal forhåbentligt blive vores genvej til nogle fisk. På mine tidligere ture har jeg fisket stationært og har fodret nogle pladser op og håbet på, at fiskene fandt frem til disse. Denne taktik har kastet et par enkelte fisk af sig med den største brasen på 2,6 kilo.

Min PR i brasen, som jeg håber på at forbedre på turen

Opsøgende fiskeri

Nu prøver vi med en opsøgende tilgang til fiskeriet. Jens Bursell henviste mig til en artikel han havde skrevet i Fisk & Fri om målrettet fiskeri efter de store brasen (se link til artiklen nederst i dette indlæg). Jens har haft succes med at dørge med regnorme, og med denne metode kan man få afsøgt store områder og forhåbentligt finde fiskene.

Michael og jeg rigger hver en stang op, som vi dørger med. Montagen er simpel. Der er et lille lod for enden af linen og 50 centimeter over loddet sidder en tregangssvirvel. Til denne er der bundet en tavs på halvanden meter med en enkeltkrog str. 10 i enden. Krogene agnes med nogle sprællende tigerorm.

Mit gamle transportable ekkolod er gravet frem fra gemmerne

Vi ser lidt småfisk på ekkoloddet, men støder ikke på stimer med store fisk. Michael fanger en lille aborre, og jeg har et par hug. Det er de eneste kontakter, vi har i løbet af halvanden time. På et af de steder, hvor der skulle være god mulighed for at støde på en stor brasen, smider vi en markør ud og fodrer lidt op. Planen er så at vende tilbage til pladsen næste formiddag.

Der er også en god plads lige udfor det sted, vi skal have vores camp, så her dropper vi to markører og noget forfoder. Det er sidst i maj måned, og selvom det er lyst længe, så falder mørket på inden vi er færdige med at få de kraftigere bundstænger rigget til og agnet op. Agnene sejles ud til foderpladserne, og så kan vi gøres os klar til natten.

Med en markør kan man fiske helt præcist på sin fodring

Når man som specimenfisker går i seng, siger man ikke ”sov godt”, for man håber jo på at blive vækket mange gange i løbet af natten af en skrigende bidmelder. Desværre bliver det en helt fredelig nat, uden at bidmelderne giver lyd fra sig.

Der er gang i ænderne lige fra den tidlige morgenstund

Vi er tidligt oppe og får kogt vand til morgenkaffen på trangiaen. Kaffe og morgenmad nydes ved søens bred, mens fuglene ved søen også begynder at røre på sig. Stængerne pakkes væk og så et det igen de lette spinnestænger, der kommer frem og kommer med ud i båden. Vi agner igen op med regnorm og dørger mod det sted, vi fordrede op dagen før.

Kaffe og ostemadder – så er vi i gang igen!

Det er spændende at se, om der er fisk på foderpladsen. Vi dørger ved meget lav fart, og da vi nærmer os markøren, slukker Michael for elmotoren, så vi kan drive frem. Området bliver fisket godt igennem uden resultat. Der er fisk på loddet, men ikke noget exceptionelt. Vi bjærger markøren og fortsætter med at dørge rundt med vores orm i søen.

En fantastisk dag på søen!

Det er fantastisk sommervejr her i maj, og det er nærliggende at smide trøjerne og få lidt farve på de blegfede maver. Det er ren afslapning og den gode stemning forøges med en kølig pils fra køletasken. Stroferne fra Bamses evergreen, ” I en lille båd der gynger”, har svært ved at forlade tankerne.

I løbet af formiddagen får vi gennemfisket mange af de gode pladser. Der er flere aborrer, der ikke kan lade ormene være i fred, men de forjættede brasen vil ikke lege med. Over middag trækker vi over søen og fisker de dybere partier igennem. Solen skinner, gøgen kukker og livet er herligt. Det eneste der mangler lige nu er en ordentlig brasen på afkrogningsmåtten.

Michael med en lille aborre, der har nappet ormen der var tiltænkt en brasen

Begge vores kalendere har været fyldt godt op med aftaler, og derfor har vi først kunnet gennemføre turen nu. Optimalt skulle den have ligget lidt tidligere, for der burde vi have truffet på fisk i de områder, vi har fisket. Vi må formode at legen er overstået og ved ikke med sikkerhed på hvilken dybde, og i hvilke områder de skal findes. Derfor fisker vi både opsøgende i større områder samt mere koncentreret i de områder, der virker rigtigt lovende.

Stationært fiskeri

Lidt ud på eftermiddagen skriger vores kroppe på mad, og vi sejler i land for at få frokost. Strategien med det opsøgende dørgefiskeri har slået fuldstændig fejl for os, så vi beslutter os for en anden taktik. Resten af turen vil vi fiske fra land. Vi fodrer et par pladser på tre meters dybde ud for vores camp. Pladserne ligger på en afstand, som gør det muligt at kaste til dem fra land. Så slipper vi for at skulle sejle agn ud i løbet af natten.

Stængerne er placeret i stangholderne og så venter vi kun på at bidmelderne giver lyd fra sig

Jens Bursell har fortalt mig, at han i denne sø har haft stor succes med at fange store brasen på muslingeboilies boostet godt i muslingedip.  Derfor fisker vi med hairrigs, der er agnet som en ”snowman” med en blue mussel boilie og en gul pop boilie. Agnen dyppes i blue mussel dip inden den kastes ud.

Stængerne placeres i vores rod pods, og så kan vi ellers nyde livet, mens vi venter på hug. Bidmelderne forholder sig helt tavse, mens vi får spist aftensmad og skyggerne bliver lange. Agnene skiftes og kastes ud igen, inden vi kryber i soveposerne.

Frisk luft og megen sol kan godt virke trættende på kroppen, så da Michaels bidmelder giver lyd fra sig, må jeg hen og ruske i ham. Det viser sig at det er en lille ål, der har forstyrret hans nattesøvn. Klokken tre om natten har Michael hug igen. Han får sig kæmpet ud fra sit hi og griber stangen fra stangholderen, hvor bidmelderen både lyser og hyler.

Det står hurtigt klart, at der er lidt tyngde bag fisken. Michael pumper stille og roligt fisken ind og sørger for at holde den fri af de andre liner. I skæret fra pandelampen åbenbares en stor brasen. Yes, ny personlig rekord, siger Michael allerede inden vi har fået vejet fisken. Den vejer 4,3 kilo og selvom den ikke bryder femkilos mærket, så er det en rigtig fin brasen. Michael er forståeligt nok super glad for sin nye PR.

Michael med ny PR i brasen på 4,3 kilo

Michael sætter frisk agn på og kaster rigget ud i mørket. Hvis en stime store brasen har fundet vores fodring, så kan fiskeriet godt gå hen og blive spændende! Fulde af optimisme går vi atter til ro og forventer at blive vækket inden længe igen.

Klokken 7.30 står vi op og må konstatere, at natten ikke har budt på flere hug. Bedst som vi er i gang med morgenmaden bipper det fra en af Michaels bidmeldere. Denne gang er det en brasen, der får vægten til at stoppe på 3,5 kilo. Vi joker med, at hvis vi får fisk hver fjerde time, så kan vi nå et par stykker mere inden vi skal hjem og måske komme over den magiske fem kilos grænse.

Brasen nummer to til Michael

Op ad formiddagen blæser det op. Vi tror stadig på projektet og er super spændte, da der lyder et par forsigtige bip. Denne gang er det dog en skalle, der har nuppet Michaels agn. Endelig får jeg også hug, men det er ikke en brasen, men en mindre aborre, der har nuppet agnen.

Da vinden tager til og brasenhuggene udebliver, beslutter vi at pakke sammen et par timer tidligere end planlagt. Jeg må endnu engang se mig slået af de store brasen. Men drømmen lever stadig og på et eller andet tidspunkt, skal det nok lykkes at få overlistet en af de store snotplader.

>>>> Følg Specineers.dk på Facebook >>>>

Læs Jens Bursells artikel om specimenfiskeri efter store brasen her >>

Michael slutter vores brasen sats af med at fange denne skalle