Dansk hajfangst
I de forgangne to uger er der af lystfiskere blevet fanget hele tre hajer fra land i det nordjyske. Det drejer sig om de to hajarter pighaj og småplettet rødhaj. Inden man begynder at associere til filmen ”Dødens Gab” og blæser til alarm for badegæsterne, så skal man slå koldt vand i blodet. De hajarter, vi har i de danske farvande, er ikke farlige for mennesker!
Først var det Carsten Thomsen, der fangede en småplettet rødhaj fra molen i Løkken. Derefter delte Mads Kjeldsao en video, med fangsten af en pighaj, på de sociale medier. Mads var på fisketur med familien på Skagen Mole, og her fiskede han med bundsnørrerig, agnet med hornfiskestrimler.
Sidst men ikke mindst fangede Martin Bech Pedersen en småplettet rødhaj på en tur sammen med Specineers. I det følgende beretter Martin om fangsten af den småplettede rødhaj:
Jeg var taget på fisketur i det nordjyske med min kammerat Jesper, og vi mødtes med David, der allerede var i området. Da det blev mørkt, eller rettere, så mørkt som det nu kan blive her, hvor vi nærmer os midsommer, gik vi på jagt med vores tungevinduer.
Aftenen før havde David fanget en kortfinnet fløjfisk, og det var også denne art, der var min targetfisk denne aften. Desværre lykkedes jeg ikke med at fange denne fisk, og derfor gik jeg lidt smågnaven i seng.
En stor overraskelse
Næste morgen skinner solen fra en skyfri himmel og vandet er krystalklart. Jesper og David sover stadig, så jeg griber min spinnestang og går ned til stranden, hvor jeg spotter aktivitet fra fisk i overfladen.
Det er formentligt hornfisk, men det kan også være makrel, tænker jeg. For enden af linen har jeg monteret et gennemløbsblink. I første kast fanger jeg en hornfisk og får mine fingre godt og grundigt smurt ind i fiskeslim ved håndteringen af fisken.
Endnu et kast lægges ud, og mens blinket er i luften, ser jeg en skygge ude over sandbunden ca. 25 meter væk. Min tanke er, at det er en havørred omkring de 50 centimer. Jeg fører blinket hen imod fisken og går hen ad stranden for at være foran den hele tiden.
Fisken ignorerer blinket, så jeg laver et spinstop og lader blinket falde helt til bunden. Ved denne manøvre svømmer fisken stille og roligt ned og samler blinket op, uden nogen dramatik. Et hårdt tilslag gives, og så er der fast fisk.
Det føles ikke som en havørred. Fisken er stærk og pisker helt vildt med halen. Da den nærmer sig land kan jeg se, at det er en haj. I øjeblikket inden hugget havde jeg set Jesper oppe ved bilen, så jeg ved, at han nu er stået op.
Jeg begynder at råbe, at jeg har fanget en haj, og et øjeblik efter kommer Jesper og David løbende ned til mig. I mellemtiden har jeg med rystende hænder fået landet den lille haj. Vi får taget nogle billeder af fangsten, og så bliver den genudsat.
Endnu en overraskelse
Som erfaren artsfisker er jeg super glad for at fange en småplettet rødhaj, da jeg dels manglede den på min artsliste, og da jeg ved, at det er en sjælden fangst. Det er en utrolig heldig fangst, og så på et blink. Jeg fiskede med en Kinetic Møn Inline gennemløber, og dette blink har dybe riller ned i metallet. Det er min teori, at det er fiskeslim fra hornfisken, jeg fangede først, der har sat sig i rillerne på blinket. Blinket har så ”duftet” af fisk, og det udløste hugget fra hajen.
Mit held sluttede dog ikke her. Straks efter fangsten kørte Jesper og jeg til et andet spot. Jeg var dog lidt fisketræt, så jeg stod bare og fiskede med det samme blink ned langs spunsvæggen på molen. Det resulterede hurtigt i 10-15 små mørksej.
Pludselig sætter blinket sig fast, og jeg tror, at jeg har bundbid. Jeg får blinket fri, og det viser sig, at det er en fisk, der har hugget. Det er ikke en hvilken som helst fisk, men en lille hårhvarre. Selvom det er en lille fisk, så har den en stor mund, og den har hugget rent på blinket.
Hårhvarren er en art, jeg har jagtet i flere år, hvor fiskeriet primært har været udført om natten. At jeg så fanger den på denne måde, er utroligt heldigt. Jeg sender et billede til David, der er kørt tilbage mod Odense. Han ringer mig straks op og ønsker mig tillykke med fisken. David foreslår også, at jeg køber en Lottokupon, for med to så heldige fangster inden for halvanden time, kan det være, at den store gevinst venter.
Desværre glemte jeg at købe en Lottokupon, men jeg er stadig oppe at køre over de to nye arter på mit arts CV, slutter Martin.
Fang spændende arter
Der bliver ikke fanget mange hajer fra kysten i Danmark, men med den seneste bølge af fangster, ser vi nok flere forsøge sig med målrettet fiskeri i den kommende tid. Så kan det være, at der dukker flere spændende fangster op.
At fange en haj på et blink er et utroligt held, og hvis man vil have succes med fiskeriet, så bør man bruge store strimler af sild, hornfisk eller makrel som agn.
Som skrevet indledningsvis, så skal man på ingen måde være bange for hajerne i de danske farvande, da de som sagt er ufarlige. Hvis der er fisk man skal have respekt for, så er det fjæsing og lille fjæsing. Disse to arter kan lære om i denne film:
Hårhvarren er en sjov lille fladfisk, som også sjældent fanges. I Danmark er de fleste fangster af hårhvarre de senere år fanget ved aktivt at lede efter fiskene langs moler om natten. På de britiske øer fanges der mange hårhvarrer ved brugen af metoden Light Rock Fishing (LRF). Det er i UL fiskeri med lette jigs. Martins fangst er i princippet gjort efter LRF metoden, og kan måske inspirere andre artsjægere til at benytte denne metode langs danske moler.
I denne artikel kan du læse mere om hårhvarre fiskeri: