Aftentur på Flakket
Herthas Flak er en af Danmarks fedeste havfiskepladser, hvis man til en stor mangfoldighed af fiskearter. Fiskene bliver langtfra så store her, som de gør på Nordsøen, til gengæld er det ikke unormalt at fange mellem 12 og 15 arter ombord på en båd på en dagstur på Flakket.
Jeg har taget et par feriedage og har sat kursen mod det nordjyske. Planen er at dyrke noget forskelligt kystfiskeri. Det værende både noget molefiskeri og noget mikrofiskeri ved brug af tungevindue. Vejrudsigten ser god ud for begge dage, så en tur på havet kunne være helt fantastisk.
Det er tre år siden, jeg var på en tur på Herthas Flak med Anders Bjørn Wollf i hans båd ”Sundowner”. Det var en super god tur, og vi har flere gange snakket om at gentage succesen, men aldrig fået vores to kalendere og tilstedeværelsen af gode vejrforhold til at matche.
Her kan du læse artiklen om vores tur på Herthas Flak:
Jeg sender en besked til Anders og spørger, om han har tid og lyst til en aftentur på Flakket en af de kommende dage. Han melder positivt tilbage, og så er den i vinkel.
Vi mødes ved båden sidst på eftermiddagen på en solbeskinnet junidag. Mens vi får slæbt grejet ombord, går snakken hjerteligt, og vi kommer up to date på, hvad der rører sig i vores respektive liv. Hurtigt er vi klar til at komme afsted, og så lægges Skagen Havn bag os.
På vej ud mod Herthas Flak snakker vi lidt om forventningerne til eftermiddagens- og aftenens fiskeri. Målet for mig er helt klart at fange den farvestrålende læbefisk, der hedder blåstak, siger Anders. For mit eget vedkommende vil en småmundet gylte eller en tungehvarre være en fantastisk fangst, da jeg mangler disse på mit arts cv.
Spørgsmålet er, hvor effektivt vi kan komme til at fiske efter disse arter. En ting er strømforholdene og en anden er, at fiskeriet kan blive ”spoleret” af andre arter. Nogle dage er det nærmest umuligt at få agnen til bunden, fordi småsej eller makreller hugger på krogene på vejen ned. I den seneste uges tid er der også blevet fanget mange pighajer i garnene tæt på land, her i det nordjyske, fortæller Anders. Ja der er sågar fanget en pighaj af en lystfisker fra molen i Skagen.
Så der er også en risiko for at vi render på en masse pighajer, der kan ødelægge fiskeriet efter andre arter. Selvfølgelig er det sjovt at fange en haj eller to. Men er der mange hajer i området, kan de godt blive en plage.
Så er vi i gang
Den første plads, som Anders har udset sig, kaldes for ”Hvillingpletten”. Her er der traditionelt mange hvillinger, men på det seneste er der også kommet mange kullere her, fortæller Anders. Det er sjovt, som tingene ændrer sig. Nogle arter forsvinder måske i perioder, og lige pludselig ser man så arter, som man sjælden så her. Det er det samme med pighajerne. Det plejer først at være langt henne i efteråret, at de dukker op på Flakket, og i år der pludselig store stimer hajer her først på sommeren.
Vi ankommer til pladsen og får hurtigt vores børsteorms agnede tackler til bunden. Der er bid med det samme, og indenfor kort tid har flere små hvillinger, isinger og et par små torsk været en tur oppe i båden og vende.
Der er hug igen, og jeg forventer endnu en hvilling. Op kommer derimod en lille kuller, der er let at kende på den sorte plet, den har bag brystfinnerne. Flere hvillinger og isinger kaster sig over vores børsteorme, og vi keder os absolut ikke.
Anders står for turens femte art i form af en stribet fløjfisk. Det er en hanfisk, og heldigvis for det, for hos fløjfiskene har hannerne de flotteste farver. Fløjfisken er en finurlig fisk, der jævnligt fanges på Flakket.
For nylig fangede jeg en tungehvarre i dette område, beretter Anders, og med denne information som katalysator, skifter jeg over til et forfang med endnu mindre kroge. På denne måde kan jeg optimere mit fiskeri lidt, for arter med større munde kan godt hugge på en lille krog, hvor det er sværere den anden vej rundt.
Selvom der har været godt gang i fiskene, så sker der endnu mere efter, at jeg er gået lidt ned i krogstørrelse. En ulk må en tur på dæk inden et meget lille eksemplar af en grå knurhane følger efter.
Min næste fangst er en lille makrel, der ikke kunne holde sig fra det lille stykke børsteorm. Der kommer godt med fisk indenbords, men efterhånden er det de samme arter, som vi allerede har fanget, der landes. Vi beslutter os for at tage et drev mere, før vi skifter plads.
En lille bitte torsk hapser den lille krog på mit forfang, og samtidigt lander Anders endnu en kuller. I dette drev er der længere mellem huggede, så det virker som en god idé at flytte os til et nyt spot.
Den nye plads er mere stenet, så her er der chance for at støde på andre arter. Target fisken er berggylte. De lange slæbetackler erstattes med pater noster rigs med lidt større kroge. I stedet for et lod benyttes der nu en pirk som lod, og i pirken monteres et lille slæb.
Større fisk
Jeg fortsætter med at have en mindre krog på det korte slæb for at have chancen for spændende arter med mindre munde. Så tror jeg, at der er en berggylte, proklamerer Anders. Det er tydeligt at se på fiskestangens hældning, at det er noget større, end vi hidtil har fanget.
Mens Anders hiver fisken ind, ændrer han mening. Jeg tror ikke, at det er en gylte alligevel, siger han. De plejer at hugge mere aggressivt, og de fighter også anderledes end det her, forklarer han. Vi venter spændt på at se, hvad der kommer op. Et øjeblik efter udløses spændingen, da to torsk bryder overfladen.
Ja, det er jo ikke verdens største torsk griner Anders, men det da dejligt at se, at der er mange torsk her, med tanke på, at man konstant hører, at torsken er gået tilbage mange steder i vores farvande.
Fiskeriet på denne plads er trægt, og der er langt mellem huggene. Derfor tager vi hurtigt en beslutning om at skifte plads igen. Der er noget mere strøm her, og det gør fiskeriet efter gylterne mere vanskeligt.
Anders fanger en ulk, og vi får begge et par grå knurhaner i fornuftig størrelse. Da Anders endelig får et godt hug, er han skråsikker på, at det denne gang er en berggylte. Den huggede helt karakteristisk, siger han.
Ganske rigtigt er det en fin berggylt, der kommer ombord. Desværre bliver det eftermiddagens eneste berggylte. Anders føjer også havkarusse til dagens artsliste, og vi slutter således med tilsammen at have fanget ti forskellige arter på denne korte havtur til Flakket.
Vel i land tager vi afsked og aftaler, at der ikke skal gå tre år før vi skal på Flakket igen sammen. Jeg drager videre på min fiskefærd for at mødes med fiskevennerne Martin og Jesper. Den tur bød også på en overraskelse, som du kan læse om i denne artikel: