Efterårstur til Herthas Flak
Herthas Flak ud for Skagen er en artsrig fiskeplads, og Skagen Havfiskeklub arrangerer mange ture herud gennem sæsonen. Nogle fiskearter kan fanges på ”Flakket” det meste af året, mens andre kun fanges på bestemte tidspunkter. Drømmer man om at fange en pighaj, så er oktober måned normalt et godt bud, hvis man skal have krydset en dansk haj af på artslisten.
Af Martin Bech Pedersen
Artsfiskeri og hygge går hånd i hånd, og derfor har Anders Bjørn Wolff, Michael Timm, Danny Lund Søhus, David Nielsen og undertegnede, Martin Bech Pedersen, sat hinanden i stævne i Skagen til et par dages fiskeri. Det er den sidste weekend i oktober, og vi har planlagt at prøve en masse forskelligt fiskeri, herunder en havtur, noget molefiskeri og natfiskeri med tungevinduerne. Derudover skal der også hygges med dejlig mad, ølsmagning og fiskehistorier.
Vi mødes fredag aften hos Anders og Mette, der er så søde og gæstfrie at åbne deres hjem for os. Her bydes der straks på en velkomst øl i garagen. Garagen danner rammerne for den lille grejbutik ”Agn på Toppen”, hvor der er super hyggeligt med fiskegrej på væggene, pokaler fra diverse havfiskekonkurrencer på hylderne og diverse grej til tunfiskeri.
Kødet kommer på grillen, og mens vi venter på maden, fortæller Mette og Anders historier og anekdoter fra deres tunfiskeri. Det er virkelig spændende at lytte til, og vi bliver helt tryllebundet af deres beretninger.
Lørdag morgen skal vi med Skagen Havfiskeklub på Herthas Flak. Vejrudsigten ser ikke for god ud med forholdsvis kraftig vind fra øst. Særligt sejlturen ud vil blive gyngende, da der sejles direkte mod vinden, men det vil sagtens kunne lade sig gøre at fiske. Det er blevet drøftet, om turen skal gennemføres, og de fleste tilmeldte har meldt sig klar. Derfor holder vi lidt igen med ”hyggen” fredag aften og går forholdsvis tidligt i seng, så vi er klar til morgendagens rystetur.
I de senere år er der hvert år i oktober blevet fanget en del pighajer på Herthas Flak i oktober måned. Pighajen står øverst på min liste over nye fiskearter, jeg gerne vil fange. Tidligere på året fangede jeg en småplettet rødhaj, og det kunne være fedt at få to danske hajer på arts cv’et i samme år.
Jeg har lavet paternostertackler af 1.0 hardmono og cirkelkroge hjemmefra og skaffet 200 grams lodder. Anders har taget en masse sild med til agn. Så alt er klar, hvis vi er så heldige, at pighajerne er derude. Da jeg er den eneste af deltagerne på turen, der endnu ikke har fanget en pighaj, er jeg helt oppe at køre over at turen bliver en realitet.
Udover os fem, er Mark Hemmingsen også med på turen, der foregår ombord på båden ”Oke” med Skipper Jim bag roret. Turen ud til Flakket bliver en halvanden times banketur i direkte modvind. Vi sidder i læ nede agter og hygger os. Fremme på første fiskespot trutter Skipper i hornet og fiskeriet påbegyndes.
Michael har skaffet en masse friske børsteorm til os, og det er denne agn, de fleste lægger ud med at benytte. Jeg starter ud med halve sild på mine tackler i håbet om at fange en haj. Der er dog ingen hug på sildene.
Der er en del andre arter på Flakket, jeg ikke har fanget, så jeg skifter over til min anden fiskestang, som jeg har forberedt med et slæbetackel. Krogene bliver agnet med børsteorm og sendt de tyve meter ned mod bunden under os. På grund af kraftig strøm i vandet er det svært at holde bunden, selv med 200 grams lodder.
Det gynger meget, så det er ikke det store, der bliver eksperimenteret med grejet, da alle har svært nok ved at stå oprejst. Alligevel fanger vi mange forskellige arter. Disse arter har jeg dog fanget før, så jeg går over til “hajstangen” igen. Ret hurtigt mærker jeg et dunk i stangen, og kort efter et igen og så er der bid. Ingen tvivl om at det er en stor fisk, og jeg ved bare, at det er en pighaj.
Da jeg får den op til overfladen, kan vi se, at jeg har ret. Det er en pighaj. Jubii! Danny smider alt hvad han har i hænderne og kommer med et fangstnet. Desværre hopper hajen af krogen, inden den kommer i nettet. Satans osse!
Pighaj!
Jeg er lidt rystet, men nu ved vi da at de er derude. Jeg fisker yderligere i 10-15 minutter med hajstangen uden at mærke noget, så jeg går tilbage til at fiske med børsteorm. Det bliver til torsk, flere grå knurhaner, mørksej med mere, men jeg er lidt trist indeni. Havde jeg lige mistet dagens måske eneste haj?
Pludselig råber Anders, at han lige har haft et ordentligt hug på børsteorm, hvor fisken har rykket krogen af hans forfang. Han er overbevist om at det er en pighaj, der har hugget. Fedt, fedt, fedt!
Skipper fortæller ud ad vinduet, at han kan se pighajer på ekkoloddet. De andre gutter får hurtigt agnet om til hajgrej, og der går ikke mange øjeblikke, før de har hajer på krogen. Bare ikke mig og det gør ondt, men kun i to minutter. Så får jeg også et godt hug.
Jeg fighter fisken lidt febrilsk, for den må bare ikke hoppe af. Hajen er dog godt kroget, så jeg havde ikke behøvet at være nervøs. Det er en kæmpe forløsning, da pighajen endelig ligger i nettet.
Vi skynder os allesammen at tage en masse billeder af hajerne, og det resulterer i, at jeg bliver mega søsyg. Men det er lige meget, for jeg har fået det, jeg kom efter.
Efter at have sovet i en halv times tid, er søsygen forsvundet, og jeg er klar til at fiske igen. Anders har lige fanget en flot berggylt. Berggylte vil også være ny art for mig, så jeg sætter et færdigbundet paternostertackel på. Et forfang som jeg i øvrigt vandt sammen med noget andet grej, for månedens fangst i Facebook gruppen ”Danske Artsfiskere”. Det er Anders’ grejbutik “Agn på toppen”, der sponsorerer den præmie hver måned.
Tacklet bliver agnet op med en stor frisk børsteorm på hver krog og sænket ned på bunden. Straks får jeg bundbid. Efter et par ryk med stangen begynder bunden dog at bevæge sig, og jeg håber, at det vil være min første berggylt.
Jeg sidder ned og fighter fisken og kan ikke se ud over rælingen. Pludselig råber Danny: Det er fandme en blåstak. Bare tag det roligt!
Tage det roligt? Det er da nemt nok at sige, men jeg får den ind over rælingen, og den er gudesmuk. Med sine røde og meget blå striber ligner den noget fra et koralrev. Det er en ny art for mig og hvilken bonus!
To nye arter på denne tur er mere end godkendt. Vi ender med at fange 15 forskellige fiskearter, fordelt på seks mand: Torsk, sej, lubbe, hvilling, lange, fjæsing, knurhane, ulk, berggylte, blåstak, makrel, havkarusse, pighaj, ising og rødspætte. Det synes jeg er meget godt gået på en oktober tur.
Det er en flok trætte, men glade gutter, der kommer i land og får fast grund under fødderne. Vi fortsætter dagen og aftenen med chili con carne og ølsmagning. En helt fantastisk weekend på toppen af Danmark. Vejret var dog ikke til at vi kunne gennemføre de andre typer fiskeri, vi havde planlagt, men det er også lige meget.
Tak til Skagen Havfiskeklub for at arrangere turen og gennemføre den, på trods af at forholdene ikke var helt optimale.
Specineers er også på YouTube!
Her kan du se anden episode i Specineers konceptet ”Fish Fiction”.
Filmen hedder ”Halloween Dead Baiting” og en hybrid mellem fiskefilm og fiktion.
Genre: Fiske gyser komedie